Productiesector krimpt minder snel dan verwacht in Juli

07-08-2009 16:06
Het Institute for Supply Management (ISM) heeft maandag een rapport vrijgegeven waaruit blijkt dat productieactiviteiten in juli verder zijn afgenomen, terwijl het rapport ook aantoont dat nieuwe orders en productie aanzienlijk zijn verbeterd. Het ISM heeft aangegeven dat de productieactiviteiten index in juli is gestegen tot 48.9 ten opzichte van 44.8 in juni, ondanks dat elke waarde onder 50 een krimp impliceert. Economen hadden gerekend op een bescheiden stijging tot 46.5.

Industriële activiteiten

Een ommekeer in nieuwe orders heeft bijgedragen aan de minder sterke krimp, waarbij de nieuwe orders index fors is gestegen van 49.2 in juni tot 55.3 in juli.
Ook productie is aanzienlijk toegenomen en sneller gestegen dan vorige maand. De productie index is gestegen van 52.5 in juni tot 57.9 in juli.
Norbert J. Ore, voorzitter van het ISM Manufacturing Business Survey Committee, zei dat de bewegingen van nieuwe orders en productie indices significant boven 50 leiden tot verwachtingen voor toekomstige groei in de productiesector.

Werkgelegenheid

Het rapport toont verder aan dat de werkgelegenheidsindex in juli is gestegen tot 45.6 in vergelijking met 40.7 in juni, terwijl uit de index opnieuw blijkt dat de werkgelegenheid in de productiesector is afgenomen.
Ook voorraden zijn opnieuw afgenomen, ondanks dat de voorraadindex in juli is gestegen tot 33.5 ten opzichte van 30.8 in de vorige maand.

Mondiale economie herstelt

“De werkgelegenheid- en voorraad indices dalen nog steeds maar het tempo neemt af en ze bewegen de goede kant op,” zei Ore.
Hij gaf verder aan dat de index inzake nieuwe exportorders is gestegen van 49.5 in juni tot 50.5 in juli, nadat het negen maanden achter elkaar is gedaald. Volgens Ore duidt dit op een herstel van de mondiale economie.
Hij voegde eraan toe: “Over het algemeen zal het lastig zijn om producenten te overtuigen dat een herstel aanstaande is, terwijl cijfers suggereren dat de economie in het derde kwartaal weer groeit als de trends aanhouden.”

Inflatie

Voor wat betreft inflatie blijkt uit het rapport dat de prijzenindex in juli is gestegen tot 55.0 ten opzichte van 50.0 in juni, wat erop duidt dat prijzen stijgen nadat ze vorige maand ongewijzigd bleven.
Het ISM zal woensdagmorgen een rapport met betrekking tot de dienstensector vrijgeven, wat een completer beeld van de economie zal geven. De dienstensector index wordt verwacht te zijn gestegen van 47.0 in juni tot 48.2 in juli.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Productiesector krimpt minder snel dan verwacht in Juli' bijdraagt aan uw kennis.