Peruaanse Sol bereikt hoogste niveau in 12 maanden

09-08-2009 12:03
De Peruaanse Sol heeft het hoogste niveau in bijna 12 maanden bereikt nadat een Amerikaans rapport heeft uigewezen dat de werkloosheid in de VS onverwachts is gedaald, waardoor investeringen in opkomende markten interessanter zijn geworden. De Chileense nationale valuta is verder gedaald, terwijl de Venezolaanse Bolívar Fuerte is gestegen.

Peruaanse Sol

“De Amerikaanse aandelenmarkt stijgt als gevolg van het nieuws uit de VS vandaag,” zo stelde Ricardo Gomez, hoofd van ‘fixed-income sales and trading’ voor Larrain Vial SA in Santiago. “Dat stemt investeerders optimistisch, waardoor de vraag naar Latijns Amerikaanse valuta’s en aandelen toeneemt.” Het tempo van banenverlies in de VS is sneller afgenomen dan economen hadden verwacht en de werkloosheid is voor het eerst sinds april 2008 gedaald.

Sterkste stijging

De Peruaanse Sol is 0.9% gestegen tot 2.929 per Dollar, de sterkste stijging sinds 27 augustus, ten opzichte van 2.954 gisteren. Het rendement op Peru’s ‘8.6% Sol-denominated obligatie expiratiedatum 2017’ is 3 basispunten gedaald, oftewel 0.03 procentpunt, tot 5.32% om 4:54 p.m. in New York.
De centrale bank van Peru heeft de ‘benchmark leenrente’ gisteren 0.75 procentpunten verlaagd tot 1.25%, het laagste niveau in vijf jaar, nadat de inflatie op jaarbasis is gedaald tot het laagste niveau in twee jaar, terwijl het tempo van economische groei is afgenomen door de afgenomen consumentenvraag. Deze ontwikkeling was verassend voor alle door Bloomberg geïnterviewde 18 economen, aangezien de meeste hadden gerekend op een verlaging van een half procent.

Lage opbrengst

“De renteverlaging zal moeten leiden tot een daling van de Sol ten opzichte van de Dollar omdat we een valuta hebben die niet veel opbrengt,” zei Gonzalo Navarro, hoofd valutahandel bij Banco Santander in Peru. “Maar de Sol loopt achter op andere valuta’s in de regio, dus het lijkt erop dat er ruimte is om verder te stijgen.”

Chileense Peso zakt

In Chili is de Peso vandaag voor de derde dag gedaald; 0,1% tot 543 per Dollar ten opzichte van 542.25 gisteren.
Het rendement op de Chileense ‘10-year Peso obligatie’ in inflatiegekoppelde valuta-eenheden, ‘unidades de fomento’ genaamd, is met 2 basispunten afgenomen tot 2.86%.

Bolívar Fuerte

De Venezolaanse Bolívar Fuerte is 0.4% geklommen tot 6.93 per Dollar, ten opzichte van 6.96 gisteren, volgens handelaren.
De overheid heeft de valuta vastgesteld op een vaste officiële wisselkoers van 2.15 per Dollar, onder restricties die zijn opgelegd in 2003.
Het Venezolaanse bankentoezicht heeft het minimum kapitaalbedrag dat banken en wisselkantoren moeten bezitten verhoogd om het vertrouwen in het Venezolaanse financieel systeem te versterken.

Argentinië

In Argentinië is de Peso nagenoeg gelijk gebleven op 3.8268 per Dollar ten opzichte van 3.826 gisteren. Ook het rendement op de Argentijnse inflatiegekoppelde Peso obligatie expiratiedatum 2033 is vrijwel niet gewijzigd op 13.03%, volgens Citigroup Inc. Argentinië.
De Colombiaanse markten zijn vandaag gesloten als gevolg van een nationale vakantiedag.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Peruaanse Sol bereikt hoogste niveau in 12 maanden' bijdraagt aan uw kennis.