Significante verslechtering consumentensentiment juli

10-07-2009 12:02
Het consumentensentiment in de maand juli is verder verslechterd dan werd verwacht, wat blijkt uit een rapport van Reuters en de Universiteit van Michigan vrijdag. De verslechtering is waarschijnlijk deels te verklaren door de ongerustheid omtrent de arbeidsmarkt. Het rapport heeft aangetoond dat de voorgaande meting van de consumentensentiment index voor juli op 64.6 uitkwam in vergelijking met de laatste meting van juni die een waarde van 70.8 liet zien. Economen hadden een meer bescheiden daling van de reading verwacht van ongeveer 70.0.

Aanzienlijke verslechtering van de verwachtingen

Reuters en de Universiteit van Michigan Surveys hebben verklaard als een reactie op de cijfers: “Consumenten zijn tot de conclusie gekomen dat de economische achteruitgang langer zal duren en dat hun persoonlijke financiën niet zo snel zullen verbeteren als men aanvankelijk had verwacht.”
Een aanzienlijke verslechtering van de verwachtingen heeft bijgedragen aan de scherpe daling van de index, die is gedaald van 69.2 in juni tot 60.9 in juli.
Consumenten zagen ook een lagere meting van de huidige omstandigheden: de huidige omstandigheden index van 73.2 in de vorige maand is gedaald tot 70.4 in juli.

Teleurstelling

Chris Low, hoofdeconoom voor FTN Financial, zei: “De daling in de huidige omstandigheden kan worden verklaard door de teleurstelling over de onverwacht grote daling in de payroll van juni en door de stijging van de werkloosheid tot 9.5%, beide breed uitgemeten in de media.”
“Maar de verwachtingen zijn meer gedaald dan de huidige omstandigheden, implicerend dat het andere grote nieuws van de tweede helft van mei – ‘cap en handels- en gezondheidszorg hervormingsrekeningen’ –mogelijk een nog groter effect heeft gehad dan de daling in vertrouwen,” voegde Low eraan toe.
De laatste weken hebben de Republikeinen herhaaldelijk kritiek geuit op de mogelijke belastingverhogingen die worden geassocieerd met de ‘cap en handels- en gezondheidszorg hervormingsinspanningen’.

Effectiviteit van Obama’s stimulus

Tijdens een persconferentie eerder deze week zei John Boehner, leider van de Republikeinse minderheid in het Huis van Afgevaardigden, dat de Democraten “de wetgeving omtrent het vernietigen van banen” moeten schrappen, zoals de plannen inzake energiebelasting en nationalisering van de gezondheidszorg, van Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, als men werkgelegenheid wil beschermen en creëren.
De Republikeinen hebben door middel van diverse verklaringen en video’s de effectiviteit van Obama’s stimulus in twijfel getrokken en ze hebben implementatie voorgesteld van een GOP plan (Grand Old Party, de traditionele bijnaam van de Republikeinen) dat zich meer focust op het helpen van kleine ondernemingen.

Zelfstandig functioneren

Jack Ablin, chief investment officer voor Harris Private Bank, heeft vandaag verklaard dat de daling in het consumentensentiment geen indicatie is voor een niet-werkend stimulus plan. Hij gaf verder aan dat de stimulus moeten inwerken in de natuurlijke economie om echt effectief te zijn. “Het stimuleren van de economie is één ding, uiteindelijk moet de economie in staat zijn om zelfstandig te functioneren,” zei Ablin, “Het blijft afwachten of alle stimulus ook daadwerkelijk de natuurlijke economie uitbreiden.” Met betrekking tot de inflatie, heeft het rapport van Reuters en de Universiteit van Michigan aangetoond dat de eenjarige inflatie verwachtingen zijn afgenomen met een tiende procentpunt tot 3%, terwijl de vijfjarige verwachtingen een tiende procentpunt zijn toegenomen tot 3.1%.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Significante verslechtering consumentensentiment juli' bijdraagt aan uw kennis.