Rally Colombiaanse Peso verhoogt zorgen centrale bank

28-07-2009 13:45
De Colombiaanse Peso, werelds best presterende valuta in de afgelopen vier maanden, zal verzwakken aan het einde van dit jaar door de toezegging van de centrale bank de rally zorgvuldig te monitoren, waardoor investeerders ontmoedigd worden om te speculeren op verdere winsten, volgens Barclays Plc and RBC Capital Markets.

Hoger renderende investeringen

De Peso is sinds 27 maart 25% gestegen, de grootste stijging van alle 176 valuta’s die door Bloomberg worden gevolgd, door een forse stijging van de olieprijzen, Colombia’s belangrijkste exportproduct en als gevolg van een stijgende vraag naar hoger renderende investeringen, die internationale investeringen naar de vijfde grootse economie van Latijns Amerika hebben aangetrokken.

Appreciatie Peso

Beleidsmakers zeiden 24 juli dat ze zich bewust waren van de risico’s inzake de appreciatie van de Peso nadat deze meer was gestegen dan werd verwacht. Andres Fernandez, minister van landbouw, en exporteurs zoals koffieboeren dringen er bij Banco de la Republica op aan om Dollars te kopen om de Peso te verzwakken.

Commentaar van experts

Jimena Zuniga, Latijns Amerikaanse econoom voor Barclays in New York, heeft aangegeven dat de verbale interventie van de centrale bank een einde zal maken aan de appreciatie van de Peso. Ze voegde eraan toe dat de opmerkingen enige onrust zullen veroorzaken onder investeerders.
“De prijzen van olie, grondstoffen en bulkgoederen zijn hoger, risicobehoefte neemt toe, waardoor valuta’s van opkomende markten zoals Colombia in waarde zullen toenemen aan het einde van dit jaar,” zei Win Thin, senior valutastrateeg voor Brown Brothers Harriman & Co.
De toenemende spanning met de buurlanden Venezuela en Ecuador zullen mogelijk ook de rally van de Colombiaanse Peso beëindigen, zei Fernando Losada, econoom voor Deutsche Bank Securities Inc. in New York.

Inperken commerciële banden

De Venezolaanse president Hugo Chavez zei 23 juli dat de regering mogelijk de commerciële banden met Colombia inperkt nadat president Alvaro Uribe plannen bekendmaakte om Amerika toestemming te geven voor het gebruik van luchtbasissen voor antidrugs missies. Venezuela is de tweede grootste handelspartner van Colombia.

Economie Ecuador getroffen

Rafael Correa, president van Ecuador, die deze maand Colombiaanse goederen met heffingstarieven belastte, inclusief vlees, kleding en machines, gaf aan dat de depreciatie van de Peso eerder dit jaar de economie van Ecuador heeft getroffen. Ecuador, de derde grootste handelspartner van Colombia, heeft de Amerikaanse Dollar als valuta. Ruim 20% van de Colombiaanse export gaat naar Venezuela en Ecuador, volgens Deutsche Bank.

Significant effect

“De commerciële oorlog tussen Colombia en Ecuador is al begonnen,” zei Losada. Als Chavez daadwerkelijk de Colombiaanse import vervangt door die van andere landen dan zou de impact op de peso belangrijk kunnen zijn, zo verklaarde hij. Volgens schattingen door Deutsche Bank zal de Peso verzwakken tot 2,200 in zes maanden, volgens een rapport van gisteren.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Rally Colombiaanse Peso verhoogt zorgen centrale bank' bijdraagt aan uw kennis.