Pond daalt door mogelijk extra kwantitatieve versoepeling

07-07-2009 13:12
Het Pond is ruim 200 pips gedaald als gevolg van een rapport waaruit blijkt dat de Bank of England additionele kwantitatieve versoepeling maatregelen zal aankondigen tijdens de volgende beleidsbijeenkomst. Er wordt gespeculeerd over nog eens £25 biljoen extra naast de £125 biljoen van het bestaande ‘asset purchase program’ dat binnenkort eindigt. Verwacht wordt dat de MPC de ‘benchmark rente’ a.s. donderdag ongewijzigd zal laten op 0.50% doordat neerwaarts risico aanwezig blijft. In het eerste kwartaal is de economische groei met 2.4% afgenomen; de grootste krimp sinds 1958 die de impact van de overheidsmaatregelen om groei te stimuleren zal beperken.

Slachtoffer van dominerend risicoaversie

Ook de Euro is het slachtoffer geworden van dominerend risicoaversie doordat het valutapaar EUR/ USD is teruggevallen tot onder 1.4000 vanaf waar het is begonnen te consolideren. De ‘Euro-Zoe Sentix investor confidence reading’ is voor de eerste keer in drie maanden onverwachts gedaald van -27 tot -31.3. Economen hadden gerekend op een verbetering van het sentiment tot -25 als gevolg van toenemend optimisme, veroorzaakt door lagere rentetarieven en inkomende stimulus inspanningen. Wereldwijd neemt de ongerustheid toe dat door de diepte van de recessie het voor de arbeidsmarkt lastig zal zijn om trekkracht te vinden, hiermee het potentieel van elk herstel beperkend.

Als eerste de crisis achter zich te laten

De Yen heeft geprofiteerd van de toenemende ongerustheid en van verbeterde vooruitzichten voor de regionale economie door de Bank of Japan. De centrale bank heeft in het ‘sakura rapport’ voor de eerste keer in drie jaar de raming voor de regio verhoogd. Een stijging van de export heeft optimisme gevoed dat de regio eindelijk stabiliseert. De gouverneur van de Bank of Japan, Shirakawa, heeft aangegeven dat “er tekens zijn van een afnemende intensiteit van de economische achteruitgang, zowel in financiële aspecten als in de reële economie.” Verscheidene economen voorspellen dat Japan als eerste van de belangrijke economieën de financiële crisis achter zich zou kunnen laten doordat het profiteert van de Chinese binnenlandse groei.

ISM non-manufacturing

De Dollar ontvangt aanzienlijke ondersteuning doordat de vlucht naar veiligheid aanhoudt als gevolg van groeiende angst dat de omvang van het mondiaal herstel beperkt zal zijn. Amerikaanse handelaren haken mogelijk in op dominerend risicoaversie dat de kracht van de Greenback zou kunnen versterken gedurende de dag. Vicepresident Joe Biden heeft toegegeven dat de regering Obama het herstel verkeerd heeft beoordeeld en het werkloosheidsniveau heeft mogelijk een negatieve invloed op het vertrouwen onder investeerders. De economische agenda bevat alleen de ISM non-manufacturing die verwacht wordt te stijgen van 44 tot 46. Een stijging in de sector die meer dan 70% van het Bruto Binnenlands Product beslaat frustreert mogelijk sommige zorgen en beperkt de ondersteuning van de Dollar. De kracht van de Dollar is afgenomen en positieve cijfers zouden kunnen leiden tot een omkering van het sentiment. Als de ISM non-manufacturing teleurstelt zou het de toenemende angst kunnen rechtvaardigen en de Dollar verder kunnen versterken.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Pond daalt door mogelijk extra kwantitatieve versoepeling' bijdraagt aan uw kennis.