Pond daalt door forse economische krimp

24-07-2009 13:12
Het Pond is vandaag gedaald ten opzichte van het merendeel van de 16 belangrijkste valuta’s, doordat cijfers aangaande het bruto binnenlands product (BBP) hebben laten zien dat de driemaandelijkse recessie in het Verenigd Koninkrijk twee keer zo hoog was dan voorspellingen van economen. De Mexicaanse Peso is opnieuw een week gestegen ten opzichte van de Amerikaanse Dollar, Mexico’s belangrijkste handelspartner, doordat valuta’s van opkomende markten hebben geprofiteerd van het toegenomen vertrouwen onder handelaren.
De Canadese Dollar is vandaag opnieuw gestegen ten opzichte van de Amerikaanse tegenhanger, doordat overheidsfunctionarissen hebben bevestigd dat het land de recessie al mogelijk achter zich laat.

Twee keer zoveel

Uit een rapport van het Britse Office for National Statistics (ONS) is gebleken dat de economie in Groot-Brittannië 0.8% is gekrompen, wat twee keer zoveel is dan wat de meeste economen hadden voorspeld. Hierdoor zijn zorgen toegenomen dat de recessie in het land dieper zal zijn en langer zal duren dan de meeste voorspellingen suggereerden, wat direct een negatief effect had op de aantrekkelijkheid van de nationale valuta. De Britse economie beleeft de meest zware periode sinds de Tweede Wereldoorlog, door de kredietcrisis, gevolgd door een politieke crisis in het parlement en als gevolg van een forse devaluatie van het Pond ten opzichte van belangrijke valuta’s zoals de Euro en de Dollar. De cijfers van vandaag suggereren dat de situatie van de Britse economie zorgwekkend blijft.

Teleurstellend

Verbaasde economen hebben bevestigd dat, ondanks de verwachte negatieve cijfers voor het driemaandelijks bruto binnenlands product in het Verenigd Koninkrijk, de werkelijke cijfers meer dan teleurstellend waren. Hierdoor zijn de zorgen over de situatie van de Britse economie onmiddellijk toegenomen, wat een negatief effect had op de Britse aandelenmarkten en waardoor de vraag naar het Pond is verdampt.

De recessie achterlaten

Voornamelijk Europese rapporten hebben deze vrijdag uitgewezen dat het vertrouwen in het Duitse bedrijfsleven is verbeterd, hiermee speculaties voedend dat de Eurozone de recessie mogelijk op korte termijn achter zich laat, waarvan opkomende markten wereldwijd hebben geprofiteerd, zoals de Mexicaanse Peso en de Zuid Afrikaanse Rand. Dankzij gunstige rapporten is de Mexicaanse Peso voor de tweede opeenvolgende week gestegen ten opzichte van de Greenback.

Economische groei

De Loonie is voor de zesde dag gestegen ten opzichte van de Greenback doordat Canadese overheidsfunctionarissen hebben aangegeven dat het land mogelijk op korte termijn economische groei laat zien. Hiermee prolongeert de Canadese Dollar de langste periode van winst sinds mei 2008 ten opzichte van de Amerikaanse tegenhanger. Olie, één van de belangrijkste Canadese exportproducten, en aandelen hebben ook bijgedragen aan de stijging van de Canadese Dollar, aangezien hun bewegingen een grote invloed hebben op de trends van de Loonie.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Pond daalt door forse economische krimp' bijdraagt aan uw kennis.