Kleinste stijging in een jaar werkloosheidsaanvragen GB

15-07-2009 10:12
De werkloosheidsaanvragen in Groot-Brittannië zijn in juni het minst gestegen in een jaar, wat opnieuw aantoont dat het dieptepunt van de recessie voorbij is. Werkloosheidsaanvragen zijn in mei gestegen met 23.800 tot 1.56 miljoen, het hoogste niveau in twaalf jaar, volgens National Statistics in Londen. De totale werkloosheid in het tweede kwartaal is gestegen met 281.000, de grootste stijging sinds de telling in 1971 begon.

Detailhandelsverkopen en huizenmarkt

Minister-president Gordon Brown probeert Groot-Brittannië uit de grootste economische krimp in vijftig jaar te trekken, minder dan een jaar voor de nieuwe verkiezingen. Rapporten van gisteren hebben aangetoond dat de huizenmarkt in juni is verbeterd en dat detailhandelsverkopen gestegen zijn ten opzichte van een jaar geleden. Charles Bean, vicepresident van de Bank of England, heeft vandaag gezegd dat de economie mogelijk erg langzaam zal functioneren.

Werkloosheid

De totale werkloosheid, gemeten door de International Labour Organization (ILO), is gestegen tot 2.38 miljoen, het hoogste niveau sinds 1995. De Britse Kamer van Koophandel maakte vorige week bekend dat de werkloosheid mogelijk stijgt tot 3.2 miljoen medio volgend jaar.
De werkloosheid op basis van de ILO meting was 7.6% volgens de Britse Kamer van Koophandel, terwijl de werkloosheid in de VS en in de Eurozone 9.5% en in Japan 5.2% bedraagt.

Langdurig proces

Bean heeft aangegeven dat de recessie waarschijnlijk de bodem heeft bereikt, maar hij heeft ook verklaard aan BBC Radio Leeds dat het economisch herstel mogelijk een langdurig proces zal zijn en dat een stijgende werkloosheid onvermijdelijk is. Verder heeft hij aangegeven dat de regering-Brown zou toestaan dat de Bank of England het plafond van 150 biljoen Pond (245 biljoen US Dollar) zou overschrijden voor het verwerven van ‘assets’ tegen een ‘redelijk bedrag’, indien noodzakelijk.

Meer banenverlies

Voorlopig zijn bedrijven nog steeds bezig met het ontslaan van personeel. British Airways Plc verklaarde gisteren dat loonsverlagingen en het schrappen van banen doorgedrukt moeten worden om de recessie te overleven. Corus, de tweede grootste staalproducent van Europa, schrapt mogelijk 366 banen in de fabriek in het noordoosten van Engeland.

Lichte stijging salarissen

De huizenmarkt is in juni verbeterd doordat meer vastgoed makelaars en taxateurs in Londen zeiden dat de prijzen zijn gestegen in plaats van gedaald, meldde het Royal Institution of Chartered Surveyors gisteren. Het British Retail Consortium heeft bekendgemaakt dat ‘same-store detailhandel verkoop’ 1.4% is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het mogelijk meer banenverlies zorgt ervoor dat salarissen nauwelijks stijgen, exclusief bonussen zijn deze gestegen met 2.6%, de laagste stijging sinds de telling begon in 2001. Hays Plc, het grootste werving- en selectiebureau van Groot-Brittannië, verklaarde vorige week dat het de salarissen voor al het personeel, inclusief het management zal bevriezen, nadat de ontvangen honorariums zijn gedaald en een dalende tred vertonen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Kleinste stijging in een jaar werkloosheidsaanvragen GB' bijdraagt aan uw kennis.