G8 en G5 streven naar voorkomen van concurrerende devaluaties

09-07-2009 11:33
Leiders van werelds grootste ontwikkelde en opkomende landen hebben afgesproken om te vermijden dat hun valuta’s devalueren ter stimulering van de export wat ten koste gaat van andere landen, volgens een ontwerpverklaring. Ondanks dat functionarissen uit Brazilië, India, China en Rusland verder aandringen op het overwegen van alternatieven voor de Dollar als dominante reservevaluta, benadrukt de ontwerpverklaring de overeenkomst inzake deviezen, gesloten tijdens de G20 top van april.

Stabiel en goed functionerend

De leiders hebben afgesproken om zich te onthouden van concurrerende devaluaties van hun valuta’s, volgens het ontwerp van een verklaring die na de bijeenkomst van vandaag tijdens de G8 top in L’Aquila, Italië, wordt afgegeven. Ze zijn verder overeengekomen om “een stabiel en goed functionerend internationaal monetair systeem te stimuleren.”

Gediversifieerd en rationeel

De mondiale financiële crisis en de explosief gestegen Amerikaanse leningen hebben de Russische president Dmitry Medvedev aangezet tot het voorstellen van diversiteit naast de Dollar. Rusland en zijn tegenhangers moeten nog met een levensvatbaar alternatief komen.
“We moeten het internationaal valuta regime verbeteren om te komen tot betere ‘foreign exchange issuing’ en een beter reservevalutasysteem zodat we betrekkelijke stabiliteit in de tarieven van de reservevaluta krijgen waardoor er een gediversifieerd en rationeel internationaal reservevaluta regime ontstaat,” volgens Ma Zhaoxu, woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken.

Lange termijn doel

Luiz Inacio Lula da Silva, president van Brazilië wil dat de grootste ontwikkelde landen hun eigen valuta’s gebruiken bij het afhandelen van de handelsrekening, verklaarde Shivshankar Menon, Indiase minister van buitenlandse zaken gisteren. De zogenoemde Groep van vijf – Brazilië, China, India, Mexico en Zuid Afrika, hebben het gebruik van afwisselende valuta’s besproken en in mindere mate reservevaluta’s, volgens Menon. “Maar de Braziliaanse president Lula heeft voorgesteld dat we zouden moeten overwegen om onze eigen valuta’s te gebruiken om onze eigen handelsrekeningen met elkaar af te handelen.” Menon heeft verder aangegeven dat “iedereen begrijpt” dat het idee van een nieuwe reservevaluta een “lange termijn doel is.”

Status Dollar niet in gevaar

In mei bespraken Lula en zijn Chinese tegenhanger, Hu Jintao, manieren om hun valuta’s te gebruiken in de handel, nadat China Amerika verving als belangrijkste handelspartner van Brazilië. “Ik denk dat, ondanks de speculaties, de Dollar niet zijn status van reservevaluta zal verliezen,” stelde Robert Gibbs, woordvoerder van het Witte Huis, vandaag aan het begin van de tweede dag van de drie dagen durende bijeenkomst in L’Aquila, Italië. Leiders van de G5 ontmoeten vandaag de tegenhangers van de G8, die bestaat uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Rusland en Canada, tijdens de tweede dag van de top die morgen eindigt.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'G8 en G5 streven naar voorkomen van concurrerende devaluaties' bijdraagt aan uw kennis.