Euro en Pond getroffen door winstneming

22-07-2009 15:08
Voorafgaand aan een vluchtige periode van positief sentiment is de Sterling gisternacht verder getroffen door de BoE notulen van de bijeenkomst van juli. De centrale bank stemde 9-0 ten gunste van het ongewijzigd laten van de ‘benchmark rente’ en het totaalbedrag van het ‘asset purchase program’ doordat er onvoldoende reden was voor een wijziging. De Monetary Policy Committee (MPC), een comité van de Bank of England, heeft aangegeven dat ze de omvang van het ‘purchase program’ zullen blijven bespreken, wat wellicht mogelijkheden biedt voor verdere kwantitatieve maatregelen.

Additionele kwantitatieve maatregelen?

Charles Bean, deputy governor van de Bank of England, heeft gezegd dat de centrale bank het kwantitatieve versoepeling programma nog niet heeft stopgezet, wat heeft geleid tot speculaties over verdere maatregelen tijdens de bijeenkomst van augustus wanneer het inflatierapport wordt besproken. De toon van de notulen impliceert dat de MPC de impact van de vorige pogingen verder analyseert voordat het overgaat tot nieuwe maatregelen. Er bestaat ongerustheid dat het ‘asset purchase program’ niet de verwachte resultaten oplevert, waardoor de behoefte aan verdere aankopen af zou nemen.

Afwijzend t.o.v. duurzame goederen

De Euro consolideert het niveau boven het laagteniveau van gisteren van 1.4164 ondanks een onverwachte daling van nieuwe industriële orders in de Eurozone. In mei is de vraag 0.2% afgenomen ten opzichte van een verwachte stijging van 1.9% doordat het aantal duurzame goederen orders 1.5% is afgenomen. Consumenten waren afwijzend ten opzichte van het aankopen van duurzame goederen doordat ze discretionaire aankopen grondig overwogen. Een daling van 0.4% in kapitaalgoederen orders is een teken dat de vooruitzichten voor het bedrijfsleven verbeteren. Franse consumentenbestedingen zijn in juni 1.4% gestegen terwijl 0.3% was verwacht, voornamelijk door een stijging van 3.5% van kledingaankopen. Het rapport heeft ook uitgewezen dat bestedingen aan duurzame goederen 1.3% zijn gestegen, wat een teken van toenemend optimisme kan zijn. Het risicosentiment zal de EUR/ USD stromen verder stimuleren, wat verdere verliezen zou kunnen compenseren doordat aandelen in Europa gematigd blijven, terwijl Amerikaanse futures richting een lagere opening wijzen.

Risicobehoefte neemt af

De Dollar is stevig gebleken tijdens de handel van afgelopen nacht doordat winstneming is afgenomen, terwijl aandelenmarkten zich bevinden op evidente weerstandsniveaus. De focus zal verder op ‘earnings season’ liggen doordat gisteren diverse Dow componenten, inclusief Caterpillar, de winstvoorspellingen hebben overtroffen. Ben Bernanke, voorzitter van de Board of Governors van de Federal Reserve, zal een toespraak houden ten overstaan van het Senate Banking Committee, waardoor mogelijk ook volatiliteit ontstaat. Markten hebben negatief gereageerd op de waarschuwingen van de voorzitter van de FED van gisteren inzake de verder stijgende werkloosheid en uitdagingen voor kredietmarkten. Hij eindigde met een positieve noot dat het algehele vooruitzicht optimistisch is. MBA hypotheekaanvragen en de huizenprijsindex zullen vandaag inzicht geven in de situatie van de huizenmarkt.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro en Pond getroffen door winstneming' bijdraagt aan uw kennis.