Economische vooruitzichten en bedrijfswinsten stimuleren Real

20-07-2009 13:12
De Braziliaanse Real is tot het hoogste niveau in meer dan negen maanden geklommen doordat beter dan verwachte bedrijfswinsten, stijgende aandelen en hogere metaalprijzen een positieve invloed hadden op de vooruitzichten voor de grootste economie van Latijns Amerika. De Braziliaanse valuta is voor de zevende opeenvolgende dag geklommen, 0.8% stijgend tot 1.9106 per Amerikaanse Dollar ten opzichte van 1.9261 afgelopen vrijdag. Eerder schommelde het rond 1.9041 per Dollar; het hoogste niveau sinds 3 oktober 2008. De Real is inclusief de stijging van vandaag 21% gestegen dit jaar, waarmee de Real het best presteert van de 16 meest verhandelde valuta’s ten opzichte van de Dollar. De Bovespa aandelenindex, de Braziliaanse beursgraadmeter, is 1.4% gestegen.

Real stijgt mogelijk verder

“Het vooruitzicht voor de mondiale economie is verbeterd waardoor de vraag naar grondstoffen en bulkgoederen zal toenemen, wat een positief effect heeft op de meer risicovollere valuta’s vandaag,” zei Win Thin, strateeg bij Brown Brothers Harriman & Corporate. “Als dit positief sentiment aanhoudt en als meer positieve economische cijfers volgen, stijgt de Real mogelijk verder ten opzichte van de Dollar.”

BBP stijgt 2.2%

De ‘index leading indicators’ is in juni voor de derde opeenvolgende maand gestegen, waardoor verder wordt aangetoond dat werelds grootste economie de diepste recessie in vijftig jaar mogelijk achter zich laat. Het Braziliaans bruto binnenlands product is in het tweede kwartaal hoogstwaarschijnlijk met 2.2% gestegen in vergelijking met het vorige kwartaal, volgens een rapport van Bank of America. “Industriële productie en vooral detailhandelsverkoop zijn in mei beter uitgevallen dan werd verwacht, volgend op de eerste tekens van verbetering in arbeid- en kredietvoorwaarden, consumenten- en investeerdervertrouwen en voorraadniveaus,” zo verklaarde Bank of America.

Braziliaanse winsten

De winst van Natura Cosmeticos SA is in het tweede kwartaal 19% gestegen, wat meer was dan verwacht, als gevolg van de stijgende consumentenvraag die de verkoop van het grootste cosmeticabedrijf van Brazilië heeft gestimuleerd. Tam SA maakt mogelijk ‘forse’ winsten bekend door de sterkte van de Real, volgens Bank of America. De Natura and Tam aandelen zijn vandaag gestegen, hiermee bijdragend aan de toename van de Bovespa index tot het hoogste niveau in vijf weken. Koperprijzen zijn op de beurs in New York geklommen tot het hoogste niveau in negen maanden, stijgend met 2%. Prijzen van zilver zijn 2% gestegen, goudprijzen zijn 1.3% omhooggegaan en suiker is 1.5% gestegen.
De Braziliaanse centrale bank heeft de leenrente dit jaar vier keer verlaagd tot een recordlaagte van 9.25% om de grootste economie van Latijns Amerika te stimuleren.

Benchmark rente centrale bank ongewijzigd

Beleidsmakers zullen waarschijnlijk de ‘benchmark rente’ 0.5% verlagen tot 8.75% tijdens de volgende bijeenkomst op 21 – 22 juli, wat blijkt uit een onderzoek van de centrale bank onder ongeveer 100 economen, die verder voorspellen dat de centrale bank de ‘benchmark rate’ dit jaar ongewijzigd zal laten voordat het de rente zal verhogen tot 9.38% aan het einde van 2010, volgens het onderzoek.

Rendement

Het rendement op de Braziliaanse ‘benchmark zero-coupon bonds due January 2010’ is vier basispunten gedaald tot 8.71%.
Afgelopen nacht is het rendement op contracten met expiratiedatum januari 2010, die het meest actief worden verhandeld op de ‘BM&F commodity and futures exchange’, ongewijzigd gebleven op 8.63%.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Economische vooruitzichten en bedrijfswinsten stimuleren Real' bijdraagt aan uw kennis.