Duitse werkloosheid raakt Euro en Britse huizenprijzen voor 3e maand omhoog

30-07-2009 14:42
De Euro heeft tijdens de handel van afgelopen nacht gefluctueerd tussen 1.4050 – 1.4100 nadat het eerst geraakt was door Duitse werkloosheidscijfers, waarna het later is gestegen als gevolg van toegenomen optimisme in de Eurozone. Het vertrouwen in de Eurozone economie is in juli toegenomen van 73.2 tot 76.0; de vierde opeenvolgende stijging. Het consumentenvertrouwen is in dezelfde periode verbeterd van -25 tot -23 als gevolg van de lage rente en doordat overheid stimulus de vooruitzichten voor de economie hebben verbeterd. Toch is het aantal Duitsers zonder werk gestegen van 3.41 miljoen tot 3.46. Op seizoensbasis gecorrigeerd is de werkloosheid in Duitsland met 6.000 afgenomen, terwijl het werkloosheidspercentage ongewijzigd is gebleven op 8.3%. De detailhandel Purchasing Managers' Index (PMI) van Bloomberg is voor de veertiende achtereenvolgende maand gedaald van 47.5 tot 47.3.

Duitse werkloosheid

Ondanks de toegenomen Duitse werkloosheid en de gedaalde detailhandelsverkoop, waren er signalen dat de Duitse economie herstellende is, naast de verbeterde sentiment indicatoren. Het ongewijzigde werkloosheidspercentage en de gedaalde detailhandelsverkoop waren vooral het gevolg van de afgenomen vraag naar Duitse auto’s. De Duitse economie, de grootste van de Eurozone, is verbeterd van 46.0 tot 49.8. Toch blijven er zorgen bestaan over het beperkt aantal leningen dat door Duitse banken wordt verstrekt, wat een negatief effect zou kunnen hebben op de groei van de economie. Door krappe kredietmarkten en door het gedaalde Duitse consumentenprijsindex zijn de renteverwachtingen voor de Eurozone afgenomen waardoor de ECB fors onder druk zal worden gezet om de kredietmarkten te versoepelen en om te waken voor deflatierisico’s.

Britse huizenprijzen

Het Pond is boven het niveau van 1.6500 gekomen voordat het op weerstand stuitte, terwijl het eerder ondersteuning vond als gevolg van de stijging in de Britse huizenprijzen. Nationwide Building Society heeft bekendgemaakt dat de prijzen in juli voor de derde opeenvolgende maand zijn gestegen, deze keer met 1.3%, terwijl de voorraadniveaus beginnen te dalen. De afgenomen waarde van huizen heeft de gemiddelde verwachtingen van 0.2% overtroffen, nadat gisteren het toegenomen aantal goedgekeurde hypotheken de sector al een positiever aanzien gaf. Het is algemeen bekend dat een herstel van de Britse economie afhankelijk is van een verbetering van de huizensector en van een versoepeling van de kredietvoorwaarden. Kredietmarkten beginnen te versoepelen en terwijl de Britten verdienen aan de overwaarde van hun huis moet het voor hen makkelijker zijn om financiële middelen te verwerven voor andere aankopen.

Groei in het derde kwartaal

De Dollar was verdeeld tijdens de handel van afgelopen nacht doordat het is gestegen ten opzichte van hoger renderende valuta’s maar is gedaald ten opzichte van het Pond ondanks stijgende Europese aandelenmarkten. De associatie van de Greenback met risico moet dagelijks worden geëvalueerd gezien de signalen die aangeven dat de Amerikaanse economie stabiel wordt, wat de Dollar mogelijk stimuleert. Het 'Beige Book' (dat acht keer per jaar de stand van de Amerikaanse economie beschrijft) van de Federal Reserve laat zien dat de situatie van de meeste federale districten matigt of stabiliseert, waardoor verwachtingen zijn toegenomen dat de economie in het derde kwartaal mogelijk weer groeit. Morgen zullen de bruto binnenlands product cijfers worden vrijgegeven, die meer inzicht zullen geven en waar de markten mogelijk eerst op wachten. Vandaag staat alleen publicatie van de cijfers inzake de initiële werkloosheidsaanvragen op de agenda en aangezien deze cijfers geen potentie hebben om de markt in beweging te brengen zou een significant verschil met de verwachtingen nodig moeten zijn om een duurzame impuls te creëren. Verwacht wordt dat het werkloosheidsniveau is gestegen van 554.000 tot 570.000.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Duitse werkloosheid raakt Euro en Britse huizenprijzen voor 3e maand omhoog' bijdraagt aan uw kennis.