Derde opeenvolgende verhoging economische voorspelling Japan

13-07-2009 10:32
De Japanse regering heeft aangegeven dat de economie zich herstelt en heeft de voorspelling voor de derde opeenvolgende maand verhoogd doordat stimulus maatregelen een positief effect hebben op huishoudbestedingen en als gevolg van een stijgende vraag vanuit het buitenland. Ondanks de verzwakkende recessie bevindt de economie zich nog altijd “in een lastige situatie,” verklaarde het Cabinet Office in een maandelijkse rapportage in Tokyo vandaag. In juni verklaarde men nog dat er in bepaalde regio’s in Japan tekens van herstel zichtbaar zijn.

Extra uitgaven

Door de 25 triljoen Yen ($271 biljoen) in extra bestedingen van minister-president Taro Aso is het consumentensentiment in juni tot het hoogste niveau in 18 maanden gestegen, volgens cijfers van het Cabinet Office. De regering heeft de voorspellingen inzake export, business sentiment en consumentenbestedingen, die meer dan de helft van de economie beslaan, naar boven bijgesteld.

Broos herstel

“De stimulus pakketten helpen een beetje, hoewel het herstel waarschijnlijk zwak zal zijn,” zei Kyohei Morita, hoofdeconoom voor Barclays Capital in Tokyo. De laatste keer dat de regering drie keer op rij de voorspellingen verhoogde was in de periode maart – mei 2002, die werd gevolgd door de grootste naoorlogse periode van economische groei. Die periode eindigde in oktober 2007 en sindsdien kampt Japan met de diepste naoorlogse recessie, wat een negatieve invloed heeft op de mogelijkheid dat de regerende Liberal Democratic Party (LDP) haar meerderheid behoudt in de ‘lower- house verkiezingen’ die 30 augustus worden gehouden.

Tijd om te revalideren

“Japan bevindt zich niet in een herstelfase,” zei Yoshimasa Hayashi, minister van economie en fiscaal beleid op een persconferentie in Tokyo. “De Japanse economie heeft een operatie ondergaan na een auto-ongeluk, en nu is het tijd om te revalideren.”

Terugkeer economische neergang

Huishoudbestedingen zijn in mei voor de eerste keer sinds een jaar gestegen. De regering van Aso heeft 12.000 Yen uitgekeerd aan elke inwoner en ook heeft het subsidies verstrekt voor de aankoop van brandstofefficiënte auto’s en belastingprikkels om eco-vriendelijke consumentenelektronica te kopen. “Het effect daarvan begint zich geleidelijk te verspreiden,” zei Fumihira Nishizaki, hoofd van het macro-economische onderzoeksbureau van de overheid, met betrekking tot de stimulus plannen. “Maar er is een redelijk kans dat de economie opnieuw verslechtert,” zei hij, refererend aan een verslechterende arbeidsmarkt, broze financiële markten en de onzekerheid over de koers van de overzeese economieën.

Hoogste niveau in vijf jaar

Werkloosheid is gestegen tot het hoogste niveau in vijf jaar; tot 5.2% in mei, terwijl werkgelegenheid het meest schaars is geworden sinds het begin van de metingen. De ‘Nikkei 225 Stock Average’ is 11% gedaald nadat het is gestegen tot het hoogste niveau in acht maanden op 12 juni.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Derde opeenvolgende verhoging economische voorspelling Japan' bijdraagt aan uw kennis.