Chinese en Amerikaans productierapporten stimuleren aandelenmarkten

01-07-2009 14:33
De Dollar en de Yen zijn gedaald ten opzichte van de meeste belangrijke valuta’s doordat Amerikaanse en Chinese productierapporten verder aantonen dat de mondiale recessie verzwakt, hiermee de vraag naar aandelen stimulerend, inclusief aandelen van opkomende markten. Rapporten hebben aangetoond dat de Chinese export is gestegen, terwijl het vertrouwen in de Chinese industrie minder is toegenomen dan was voorspeld door economen. Naar aanleiding van deze rapporten is de Japanse Yen ten opzichte van de Euro gedaald tot het laagste niveau in twee weken.

Nieuwe mondiale reservevaluta

De Dollar is gedaald tot onder $1.42 ten opzichte van de Euro doordat Reuters, G8 bronnen citerend, bekend heeft gemaakt dat China heeft verzocht tot het bespreken van voorstellen voor een nieuwe mondiale reservevaluta tijdens de top van volgende week in Italië.

Grootste verliezers

De Amerikaanse Dollar en de Japanse Yen waren tijdens het tweede kwartaal de grootste verliezers onder de meest verhandelde valuta’s ten opzichte van de Euro, volgens cijfers van Bloomberg. Tekens dat de mondiale recessie verzwakt hebben investeerders aangezet tot de verkoop van beide valuta’s, die men heeft verzameld tijdens het dieptepunt van de financiële crisis.

Real versus Dollar

De Braziliaanse Real is gestegen ten opzichte van de Dollar, nadat het gisteren de grootste stijging, sinds de introductie van de valuta 15 jaar geleden, op kwartaalbasis heeft geboekt, volgend op de daling van 23% in 2008.
De Real is in het tweede kwartaal ten opzichte van de Dollar 1.2% gestegen tot 1.9287. De Bovespa index van regionale aandelen is vandaag 1.2% gestegen, volgend op de stijging van 26% in het tweede kwartaal van 2009; de beste kwartaalprestatie sinds september 2005.

MXN stijgt

De Mexicaanse Peso is 0.6% gestegen tot 13.1045 ten opzichte van de Dollar en is 0.8% omhooggegaan tot 7.37 Yen doordat de Mexicaanse Bolsa Index 1.3% is geklommen nadat het 24% is gestegen in het laatste kwartaal; de grootste stijging sinds december 1999.

Productie krimpt minder hard

De Dollar en de Yen zijn verzwakt nadat het Institute for Supply Management bekendmaakte dat de Amerikaanse productie in juni het minst is gedaald in 10 maanden. De Tempe, een Arizona-gebaseerde groep van productie-indices is gestegen tot 44.8, het hoogste niveau sinds augustus, ten opzichte van 42.8 in mei (elke score onder 50 betekent een krimp).

Chinese productie

Voor de vierde maand is de Chinese productie gestegen. De officiële Purchasing Managers’ Index is van 53.1 in mei tot 53.2 in Juni gestegen (seizoensinvloeden bijgesteld), volgens de Federation of Logistics and Purchasing (elke score boven 50 betekent groei).
“Het nieuws uit China heeft geleid tot de verkoop van de Yen, of het in elk geval gestimuleerd,” zei Neil Jones, hoofd van de hedgefonds verkoop bij Mizuho Corporate Bank Ltd. in Londen. “De kans is aanwezig dat we aandelen en risicomarkten zien rallien.”
De Standard & Poor’s 500 Index is vandaag 1% gestegen na de rally van 15% in het tweede kwartaal.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Chinese en Amerikaans productierapporten stimuleren aandelenmarkten' bijdraagt aan uw kennis.