Chileense Peso klimt door koperprijzen

17-07-2009 14:12
De Chileense Peso is gestegen nadat een forse stijging van Amerikaanse ‘housing starts’ de prijs van koper, het belangrijkste exportproduct van Chili, heeft opgedreven.
Argentijnse obligaties hebben de grootste stijging in drie weken laten zien doordat investeerders speculeerden dat de overheid bereidwilliger zou zijn om het statistisch bureau Indec te herstructureren en de openstaande schuld van $20 biljoen te incasseren van obligatiehouders die in 2005 een herstructurering afwezen, volgens Santiago Lopez, een portfoliomanager voor Delphos Investment in Buenos Aires.

Housing starts

De Chileense Peso is 1% gestegen tot 537.83 per Amerikaanse Dollar ten opzichte van 532.45 gisteren. Het is deze week 3% geklommen; de grootste stijging sinds de week die 19 juni eindigde.
Koperprijzen hebben de vroege verliezen gecompenseerd nadat de Amerikaanse Commerce Department bekend heeft gemaakt dat ‘housing starts’ in juni 3.6% zijn gestegen ten opzichte van mei; de grootste stijging sinds 2004. Koper futures voor september zijn op de Comex divisie van de New York Mercantile Exchange 1.4% omhooggegaan tot $2.423 per Pond.

Forse stijging koperprijzen

“De Peso stijgt door een forse stijging van de koperprijzen, waardoor ook de Dollar is gezakt ten opzichte van de Euro,” zei Diego Echenique, een handelaar voor Larrain Vial SA in Santiago. De centrale bank van Chili beëindigt mogelijk de verkoop van Dollars op de valutamarkt als de Peso stijgt tot in de buurt van 500 per Dollar, volgens Flavia Cattan-Naslausky, een valutastrateeg voor RBS Securities Inc. in Greenwich, Connecticut.

Repatriëren

Banco Central de Chile heeft vandaag $40 miljoen Amerikaanse Dollars verkocht tegen een gemiddeld gewogen prijs van 531.5 Pesos per Dollar, volgens de website van de Chileense centrale bank. De verkoop is onderdeel van het overheidsplan om $4 biljoen te verkopen in dagelijkse toewijzingen van $40 miljoen doordat de Chileense overheid internationale ‘assets’ repatrieert ten behoeve van economische stimulus bestedingen.

Overslaan van de markt

“Het benaderen van het 500 niveau zal lastiger zijn gezien de potentiële prikkel om de huidige valutamarkt interventiestrategie te wijzigen, met als doel Dollars van het ‘Sovereign Wealth Fund (SWF)’ rechtstreeks aan de centrale bank te verkopen zonder tussenkomst van de markt,” schreef Cattan-Naslausky in een rapport vandaag. “Een wijziging in de strategie zou een verdere appreciatie van de Chileense Peso kunnen stoppen of zelfs de trend kunnen omkeren.”
Het rendement op een mand Chileense 10-jaar Peso obligaties in inflatiegerelateerde valuta-eenheden, genaamd ‘unidades de fomento’, is 8 basispunten, ofwel 0.08 procentpunt gestegen tot 2.88%.

Meer bewegingsruimte

Het rendement op de 5.83% Peso obligaties met expiratiedatum 2033 is 75 basispunten gedaald tot 14.10%; de grootste daling sinds 29 juni.
“De overheid heeft het vermogen om aan de schuldverplichtingen te voldoen, en als het overeenstemming kan bereiken met de eigenaren van de openstaande schulden en Indec kan herstructureren dan hebben deze obligaties veel meer bewegingsruimte,” aldus Lopez.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Chileense Peso klimt door koperprijzen' bijdraagt aan uw kennis.