Verbeterde PMI rechtvaardigt hoop voor wereldwijd herstel

01-06-2009 11:01
De Euro heeft een niveau van 1.4246 bereikt tijdens de handel van afgelopen nacht door een verbetering van de eurozone Purchasing Managers Index (PMI) waardoor ‘bullish sentiment’, dat gebaseerd is op stijgende goederenprijzen en stijgende aandelenmarkten, is toegenomen. De productie indicator is in april gestegen van 36.8 tot 40.7; de grootste stijging sinds dat de telling in 1997 begon. De productie in Duitsland, Frankrijk en Italië, de drie grootste eurozone economieën, is gestegen, waardoor de gecombineerde ‘reading’ het hoogste niveau in zeven maanden heeft bereikt.

President Trichet: €60 biljoen in gedekte obligaties

Door de gestegen productie zal de ECB hoogstwaarschijnlijk de ‘benchmark’ rente van 1.00% ongewijzigd laten tijdens de beleidsbijeenkomst van donderdag. Verwacht wordt dat de centrale bank het plan voor de kwantitatieve versoepeling, dat tijdens de bijeenkomst van april bekend werd gemaakt, verder zal verduidelijken. President Trichet gaf aan dat de ECB zal proberen om €60 biljoen in gedekte obligaties te verkrijgen, waardoor de liquiditeit van landen zoals Duitsland, Frankrijk en Spanje moet verbeteren. Er is een kleine kans dat de commissie additionele maatregelen zal aankondigen die mogelijk leiden tot een zware handelsperiode voor de Euro gezien het feit dat er nog steeds ‘downside risico’s’ op groei aanwezig zijn.

Britse fundamentele cijfers versterken ‘bullish sentiment’

Het Pond is 200 pips omhoog geschoten sinds het begin van de Europese handel en heeft een niveau van 1.6433 bereikt door verbeterende Britse fundamentele cijfers die ‘bullish sentiment’ versterken. Uit het ‘Hometrack housing onderzoek’ is gebleken dat de prijzen in mei voor het eerst sinds een jaar niet zijn gedaald en stabiel zijn gebleven. Door de kwantitatieve versoepeling maatregelen door de BoE zijn de kredietmarkten ontdooid. De centrale bank heeft geen reden om verder actie te ondernemen, volgend op de verassende mededeling van vorig jaar om £50 biljoen toe te voegen aan het programma ter verwerving van obligaties. De gestegen productie PMI in Groot-Brittannië van 43.1 tot 45.4 versterkt het idee dat de economie zich herstelt. Een verbetering van het aantal nieuwe orders van 46.4 tot 48.9 zou impliceren dat de gehele sector de komende maanden groeit.

Zware tijden voor Amerikaanse Dollar

De Dollar heeft het tijdens de handel van afgelopen nacht zwaar gehad door stijgende goederenprijzen en door een forse toename van de Chinese PMI, waardoor risicobehoefte is toegenomen. De verwachte stijging in de ISM productie van 40.1 tot 42.3 zal een volgend teken zijn dat de wereldwijde recessie vertraagt en dat de huidige zwakte van de Greenback zal voortduren. Door de voorspelde 0.2% dalingen in persoonlijk inkomen en uitgaven zijn de verwachtingen dat de consumentenvraag zal aantrekken toegenomen maar het verwachte banenverlies van een half miljoen in mei zal de verbeterde vooruitzichten overschaduwen. Optimisme neemt mogelijk af naarmate het arbeidsrapport van vrijdag dichterbij komt, maar zolang tekens richting een stabilisatie van de algehele economie wijzen blijft de Dollar zwak.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Verbeterde PMI rechtvaardigt hoop voor wereldwijd herstel' bijdraagt aan uw kennis.