Loonie stijgt voor tweede opeenvolgende dag en Real klimt voor vierde dag

26-06-2009 13:12
De Braziliaanse Real was op weg naar de grootste stijging van de week sinds een maand, doordat werelds grootste beursintroductie (initial public offering, IPO) sinds een jaar investeerders naar de grootste economie van Latijns Amerika heeft getrokken.
De Canadese Dollar is voor de tweede dag gestegen als gevolg van stijgende prijzen van commodities (grondstoffen en bulkgoederen) inclusief goud en koper en doordat China het verzoek voor een “super soevereine” valuta heeft herhaald.

Tweede beste prestatie

De Real is deze week 2.2% gestegen tot 1.9324 per Amerikaanse Dollar (8.43 uur am New York), de beste prestatie sinds de week die 29 mei eindigde. De Real is voor de vierde opeenvolgende dag gestegen en is dit jaar tot dusver 20% geklommen; de tweede beste prestatie ten opzichte van de Dollar, te midden van de 16 meest verhandelde valuta’s in de wereld, na de Zuid-Afrikaanse Rand.

Groot succes

Volgens de Braziliaanse autoriteit financiële markten verdient Companhia Brasileira de Meios de Pagamento, de Braziliaanse affiliatie van Visa Inc. (VisaNet), 8.4 biljoen Braziliaanse Reais (4.35 biljoen US Dollar) door de verkoop van 559.8 miljoen aandelen met stemrecht voor 15 Reais per stuk. De IPO is een record in Brazilië.
“Het was een groot succes; de prijs is uitgekomen op het hoogste niveau van de geraamde range en minimaal de helft is afkomstig van buitenlandse deelnemingen.” zei Flavia Cattan-Naslausky, een valutastrateeg voor RBS Securities Inc. in Greenwich (Connecticut, VS). “De markt is nu op zoek naar verdere IPO mededelingen.”
Het rendement op Braziliaanse benchmark zero-coupon obligaties due January 2010 is vandaag ongewijzigd gebleven op 8.87%. Het rendement is deze week 6 basispunten, of 0.06 percentagepunt, gedaald.

Positieve trend commodity valuta’s

“De trend voor commodity valuta’s is positief,” zei Christian Apelt, een valutastrateeg voor de Helaba Landesbank Hessen-Thüringen; een Duitse staatsbank. “Door de stabiliserende mondiale economie en doordat commodity prijzen stijgen, moet de Canadese Dollar kunnen profiteren.”
De winsten van de Loonie zijn wat afgenomen als gevolg van dalende ruwe olie prijzen nadat de VS heeft bekendgemaakt dat de spaarrente is gestegen tot het hoogste niveau in meer dan 15 jaar.

Hernieuwd verzoek voor nieuwe mondiale valuta

De centrale bank van de People's Republic of China heeft opnieuw het belang van een nieuwe mondiale valuta onder de aandacht gebracht en aangegeven dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de vreemde valuta reserves meer zou moeten managen. Bloomberg meldt dat de Amerikaanse Dollar is gedaald ten opzichte van de 16 meest actieve valuta’s.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Loonie stijgt voor tweede opeenvolgende dag en Real klimt voor vierde dag' bijdraagt aan uw kennis.