Herstel Eurozone duurzaam en Greenback blijft zwak

19-06-2009 11:22
De Euro is voor de tweede opeenvolgende dag niet boven het ‘20-Day moving average’ uitgekomen, terwijl tijdens de Europese handel de Euro licht is gedaald tot 1.3910. Het valutapaar EUR/ USD heeft ondersteuning gevonden voorop 1.3880 tijdens de handel van afgelopen nacht en is gestegen tot 1.3951. Door een gebrek aan prikkels om de daling van eerder deze week te compenseren blijft het valutapaar mogelijk binnen een strakke bandbreedte tijdens het resterend deel van de handelssessie. Ondertussen is het vooruitzicht voor de regio verder verzwakt als gevolg van de economische agenda, met de Duitse productieprijzen in mei dalend tot het laagste niveau in 22 jaar ten opzichte van vorig jaar.

Goed op weg voor duurzaam herstel

Duitse productieprijzen zijn in mei gelijk gebleven, terwijl deze op jaarbasis met 3.6% zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar, gestuurd door een daling van 47.4% in stookolie. De productieprijzen exclusief energiekosten zijn met 2.5% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Volgens beleidsmakers van de Europese Unie is de economie op de goede weg voor wat betreft een duurzaam herstel en volgens hen zouden verdere budgettaire stimulus maatregelen niet goedgekeurd worden. De groep opteert verder voor een ‘creditable exit strategy’ om het inflatierisico voor de lange termijn tegen te gaan. Ook beloofden ze de bankensector te zullen steunen, terwijl de financiële situatie ‘uitdagend’ blijft. Op hetzelfde moment disputeerde Lorenzo Bini Smaghi, directielid van de Europese Centrale Bank, dat de financiële crisis de behoefte aan supervisie versterkt. De ECB verwacht dat economische activiteit later dit jaar stabiliseert, terwijl de hoop op een duidelijk herstel de Euro mogelijk verder stimuleert en de centrale bank een ondergrens aan de wisselkoers stelt.

Groeivooruitzicht blijft onzeker

Het Britse Pond is gestegen tot 1.6451 als gevolg van de Dollar zwakte om de ‘sell-off’ van deze week te herstellen. De GBP/ USD rally is opnieuw goed ondersteund door het ‘20-Day moving average’ en het valutapaar zal mogelijk verder stijgen doordat investeerders lange termijn verwachtingen koesteren voor hogere rentetarieven in het Verenigd Koninkrijk. Ondertussen heeft Mervyn King, directeur van de Bank of England, aangegeven dat er signalen zijn dat de economische recessie afzwakt, maar hij gaf aan dat het nog te vroeg is voor ‘harde conclusies’ aangezien hij verwacht dat economisch vertrouwen veel langer nodig zal hebben om te herstellen. Het commentaar suggereert dat het vooruitzicht voor toekomstige groei onzeker blijft, aangezien de regio te maken heeft met de diepste recessie in meer dan een halve eeuw en doordat de stijging in de prijzen van grondstoffen en bulkgoederen de reële economie verder raakt, terwijl consumenten geconfronteerd worden met verzwakkende arbeidsmarkten in combinatie met een crisis in de huizenmarkt.

Dollar daalt verder

De Amerikaanse Dollar is verder gedaald tijdens de handel van afgelopen nacht nadat risicobehoefte is toegenomen en daalt mogelijk verder tijdens de komende handelsuren doordat aandelenmarkten richting een hogere opening op de Amerikaanse markt wijzen. De stijgende aandelenmarkten stimuleren mogelijk de vraag naar investeringen met een hoger risico/ hogere opbrengst, en het gebrek aan ‘event risk’ op de economische agenda zou de Greenback kunnen overlaten aan de gratie van risico trends.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Herstel Eurozone duurzaam en Greenback blijft zwak' bijdraagt aan uw kennis.