Groeiende vraag naar rendement raakt Yen

10-06-2009 13:22
De Japanse valuta is gedaald ten opzichte van de belangrijke valuta’s en hogere rendement assets, doordat de mondiale recessie afzwakt en door het toenemend vertrouwen onder investeerders met betrekking tot risicovollere investeringen. De Loonie heeft verder ‘gerallied’ na een dag van verliezen doordat de belangrijkste handelspartner van Canada, de Verenigde Staten, tekens van economisch herstel laat zien.

Veilige investering in tijden van onzekerheid en crisis

De Yen is gedurende diverse handelssessies gedaald nadat de mondiale recessie begin april de eerste tekens van herstel liet zien. De Yen wordt gezien als een veilige investering in tijden van onzekerheid en crisis maar tijdens het dieptepunt van de recessie, in het laatste semester van afgelopen jaar, heeft de Yen het meest verloren. Het Pond is aanzienlijk gestegen ten opzichte van de Yen doordat de politieke crisis in het Verenigd Koninkrijk onder controle lijkt te zijn. De Australische Dollar is gestegen ten opzichte van de Yen, terwijl uit een industrierapport blijkt dat het consumentenvertrouwen is toegenomen.

Belangrijke daling

Valuta specialisten bevestigen dat de ‘refuge valuta’s’, zoals de Japanse Yen en de Canadese Dollar, mogelijk een belangrijke daling zullen laten zien. Toenemende risicoaversie stimuleert valuta’s van opkomende markten, zoals de Zuid-Koreaanse Won en die van goederengeassocieerde valuta’s zoals de Australische Dollar. Het is zeer waarschijnlijk dat de Yen de komende maanden zwak blijft, volgens specialisten. Zelfs als de Japanse economie relevante tekens van herstel vertoont zal de Yen niet in staat zijn om hoge niveaus te halen, doordat de uitstroom van hogere rendement investeringen naar het buitenland veel groter zal zijn.

Sterkste bullish patroon in tientallen jaren

De Canadese valuta heeft geprofiteerd van diverse internationale factoren die bijdragen aan het vormen van het sterkste bullish patroon in tientallen jaren ten opzichte van belangrijke valuta’s. Canada is één van de belangrijkste mondiale olie-exporteurs en doordat de vraag naar olie in april is toegenomen, is de Loonie gestegen ten opzichte van valuta’s zoals de Greenback en de Euro, ook geholpen door de rally op aandelenmarkten die de aantrekkelijkheid van de Canadese Dollar vergroot. Na tekens van economisch herstel in Azië, stimuleren nu speculaties over het Amerikaans rentebeleid risicobehoefte op aandelenmarkten, hiermee een perfect scenario voor de Loonie creërend om te groeien.

Gunstiger scenario

Volgens specialisten, zou het huidige scenario voor de Loonie het meest gunstige in jaren kunnen zijn. Gezien de groeiende vraag naar olie en doordat de Canadese Dollar wordt gezien als satelliet voor de Amerikaanse economie is het zeer waarschijnlijk dat de Loonie sterker wordt als de belangrijkste handelspartner op korte termijn de recessie verlaat. Indicaties dat de Fed (Federal Reserve System) de interest verlaagt hebben al een positief effect op de Canadese valuta.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Groeiende vraag naar rendement raakt Yen' bijdraagt aan uw kennis.