G8 bespreekt afbouwen stimulus en meer tekens van herstel

15-06-2009 14:22
De G-8 bijeenkomst vond plaats in Lecce, Italië, waar de ministers van financiën uit Frankrijk, Italië, Engeland, Canada, Japan, Rusland, de VS en Duitsland een agenda voor hun leiders hebben opgesteld voor de bijeenkomst in L’Aquila, Italië, van 8 tot 10 juli. Verder is men begonnen met het bepalen van een strategie gericht op het verminderen van de begrotingstekorten en reddingsplannen voor de banken terwijl investeerders zich zorgen beginnen te maken over inflatie en de economie steeds meer tekens van herstel vertoont.

Verschuiving richting beleidscontrole prematuur

Vertegenwoordigers van de G-8 bijeenkomst hebben aangegeven dat het verstandig is om te overwegen welke ‘exit strategieën’ noodzakelijk zijn als mondiale groei een feit is. Verder heeft men het IMF geraadpleegd inzake het uitvoeren van deze strategieën zonder hierbij de crisis van de afgelopen twee jaren opnieuw aan te wakkeren. Ook heeft men aangegeven dat het voorbarig is om stimulus pakketten ter waarde van meer dan $2 triljoen terug te draaien.
“Groei zou de belangrijkste focus van het beleid moeten zijn,” verklaarde US Treasury Secretary Timothy Geithner nadat de bijeenkomst 13 juni eindigde. “Het is te vroeg om richting beleidscontrole te bewegen.”
Beleidsmakers begaven zich op een dunne lijn in de wetenschap dat het te vroeg afbouwen van de stimulus maatregelen het herstel zou kunnen elimineren voordat het begint, terwijl het te lang aanhouden van stimulus maatregelen zou kunnen leiden tot stijgende leenkosten. Ook probeert men de markten gerust te stellen nadat de winst op de ‘10-year US Treasury note’ vorige week steeg tot het hoogste niveau sinds oktober.

Volste vertrouwen in Amerikaanse Dollar

De G-8 statement refereerde niet naar de valuta’s of naar de rentepercentages gezien de afwezigheid van bankiers op de bijeenkomst.
Staatsobligaties zijn voor de derde dag gestegen en de Dollar heeft ten opzichte van de Euro de grootste stijging in een week genoteerd, nadat de Russische minister van financiën, Alexei Kudrin, tegenover Bloomberg Television zei dat hij het volste vertrouwen in de Amerikaanse valuta heeft. Zowel Amerikaanse obligaties als de Dollar zijn gedaald op 10 juni doordat de Russische centrale bank heeft verklaard dat men mogelijk een deel van de staatsobligaties reserves gaat verplaatsen, hiermee de winst op de ‘10-year security’ stuwend naar meer dan 4%.

Optimistische rapporten

De G-8 ministers zijn verantwoordelijk voor de meest optimistische rapporten sinds het omvallen van Lehman Brothers Holdings Inc. in september, te midden van toenemend bewijs dat de diepste recessie in zestig jaar aan het afzwakken is.
Economen verwachten dat de rapporten inzake de Amerikaanse huizenmarkt en het vertrouwen onder Duitse investeerders zullen uitwijzen dat de recessie verzwakt.
Home Depot Inc., werelds grootste doe-het-zelf keten, zei 10 juni dat de fiscale winst over 2009 mogelijk minder is gedaald dan men had becijferd. Virgin America Inc., een luchtvaartmaatschappij deels eigendom van de biljonair Richard Branson, zei 12 juni dat het nettoverlies in het eerste kwartaal is afgenomen door een betere bezetting van de vliegtuigen.
Toch hebben de cijfers van afgelopen week laten zien dat de situatie broos is. De Europese industriële productie is in April gedaald tot een recordniveau en Volkswagen AG, de grootste autoproducent van Europa, verklaarde 12 juni dat de “zeer zwakke” mondiale automarkt nog niet herstelt.
Er zijn “tekens van stabilisatie” ondanks dat “de situatie onzeker blijft” gezien de stijgende werkloosheid en fluctuerende goederenprijzen die obstakels vormen, aldus de ministers van financiën.

Geloofwaardige ‘exit strategie’

Geithner en de Britse minister van financiën, Alistair Maclean Darling, behoorden tot de vertegenwoordigers die het hardst waarschuwden om niet te snel te handelen, terwijl Peer Steinbrueck, de Duitse minister van financiën, zocht naar een ‘acceptabele exit strategie’ om inflatie te voorkomen.

Canadese kritiek

Zulke weerstand heeft tot kritiek geleid vooruitlopend op het commentaar van James Michael Flaherty, de Canadese minister van financiën, die zei dat men het risico loopt een mondiale opleving te belemmeren.
De G-8 statement refereerde niet naar dit onderwerp. Flaherty zei later dat hij na de besprekingen “veel minder gefrustreerd” was ten aanzien van het Europese standpunt. De Italiaans minister van financiën, Giulio Tremonti, gaf aan dat Europa mogelijk de aanpak zal gaan bespreken.

“De ongemakkelijke waarheid voor Europa is dat de Amerikaanse stress test, die wellicht niet perfect is geweest, tot op heden effectief is gebleken inzake het stimuleren van vertrouwen en het helpen van banken om meer kapitaal te verwerven,” volgens Marco Annunziata, chief economist bij UniCredit Group in Londen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'G8 bespreekt afbouwen stimulus en meer tekens van herstel' bijdraagt aan uw kennis.