Euro daalt door zwakke fundamentele cijfers

12-06-2009 11:12
De Euro is gedaald tijdens de handel van afgelopen nacht door zwakke fundamentele cijfers waardoor risicobehoefte is afgenomen. Industriële productie in de eurozone is in april met 1.9% gedaald, terwijl -0.4% was becijferd. De daling op maandbasis heeft geleid tot een recorddaling op jaarbasis van -21.6%. Ondertussen dalen de prijzen in de eurozone verder, terwijl de Franse consumentenprijsindex (CPI) voor het eerst sinds 1957 is gedaald; op jaarbasis met -0.3%. De Duitse groothandelsprijsindex is ook gedaald met 8.9%; de grootste daling in 22 jaar. De Europese Centrale Bank heeft becijferd dat inflatie in de komende maanden zal toenemen in de eurozone maar deze zal zich aan het einde van dit jaar herstellen richting de 2% doelstelling.

Daling van 26.7% in duurzame goederen

De daling van de prijzen in de eurozone is vooral het gevolg van dalende energieprijzen van 4.0% en het resultaat van dalende prijzen van kapitaalgoederen met 2.7%. De energieprijzen stijgen mogelijk weer doordat de olieprijzen producenten stimuleren om te profiteren van potentiële stijgende winsten. Toch zullen dalende prijzen van kapitaalgoederen elke hoop op een snel herstel van de economische unie negatief beïnvloeden. Ook de gedaalde prijzen van duurzame goederen van 26.7% op jaarbasis onderstrepen de intensiteit van de afgenomen consumentenbestedingen en mogelijk worden de eerdere consumptieniveaus voorlopig niet gehaald. De 20-Day SMA blijft voor het valutapaar ondersteunend op het niveau van 1.3984, waardoor een mogelijk head & shoulders scenario niet aan de orde is. Om die reden blijft de ‘bullish trend’ op de lange termijn sterk en totdat het technisch niveau wordt overtroffen is het wachten op een stijging van de Euro.

Consumentenvertrouwen stijgt opnieuw?

De vraag naar Dollars was over de hele linie goed tijdens de handel van afgelopen nacht doordat de Japanse minister van financiën Kaoru Yosano aangaf dat het Japanse vertrouwen in de Amerikaanse schuld “unshakable” is en dat de status van de mondiale valuta veilig is. Ondanks de retoriek van landen zoals Rusland die het einde van de Dollar als mondiale reservevaluta eisen, zal het lastig worden om een adequaat alternatief te vinden in deze tijd als gevolg van de veilige status en liquiditeit van de Amerikaanse schatkist. Ondertussen vormt het consumentenvertrouwenonderzoek van de University of Michigan het enige significante ‘risico event’. Verwacht wordt dat het consumentenvertrouwen is toegenomen van 68.7 tot 69.5, wat de hoogste waarde sinds afgelopen september zou betekenen. Het toenemend optimisme heeft de vraag naar meer risicovolle assets vergroot, wat opnieuw een impuls kan krijgen als het consumentensentiment verder verbetert. De zwakte van de Greenback houdt mogelijk aan doordat risicobehoefte toeneemt als gevolg van handelaren die assets zoeken die profiteren van de stijgende binnenlandse vraag. Toch is het van belang om die verhouding verder te monitoren en alert te blijven met betrekking tot positieve fundamentele cijfers die ‘bullish’ Dollar prijsbewegingen zullen beginnen te genereren.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro daalt door zwakke fundamentele cijfers' bijdraagt aan uw kennis.