Duits vertrouwen onder bedrijven opnieuw gestegen

22-06-2009 12:44
Het vertrouwen onder Duitse bedrijven is in juni voor de derde maand gestegen, waaruit opnieuw blijkt dat de recessie in de grootste economie van Europa verzwakt. Het Ifo instituut in München heeft aangegeven dat de bedrijfsklimaat index, gebaseerd op een onderzoek onder 7.000 directieleden, in mei is gestegen van 84.3 tot 85.9. Economen hadden gerekend op een stijging tot 85, de mediaan van de 34 voorspellingen van een Bloomberg News onderzoek. De index heeft in maart het hoogste niveau in 26 jaar bereikt; 82.2.

Einde Duitse recessie mogelijk in zicht

Het einde van de diepste recessie in Duitsland sinds de Tweedewereldoorlog komt mogelijk in zicht, terwijl het mondiaal herstel de exportvooruitzichten herstelt. Productieorders zijn na de stijging in maart gelijk gebleven in april en het vertrouwen onder investeerders is in juni gestegen tot het hoogste niveau in drie jaar. De coalitie geleid door minister Angela Merkel besteedt ongeveer € 85 biljoen ($ 118 biljoen) om groei te stimuleren. Desalniettemin, verwacht de Bundesbank dat de economie 6.2% zal krimpen dit jaar en in 2010 zal stagneren.

Het ergste ligt mogelijk achter ons

“De recessie is nog niet voorbij, maar het ergste ligt mogelijk achter ons,” zei Juergen Michels, hoofdeconoom bij Citigroup Inc. in Londen. “Het pakket aan economische stimulus maatregelen ondersteunt de economie, net als de verwachting dat de buitenlandse vraag zal toenemen.” Ifo’s verwachtingsindicator is gestegen van 86 tot 89.5, terwijl de indicator inzake de huidige omstandigheden is gedaald van 82.5 tot 82.4. De Euro is na het rapport één derde cent gedaald tot $1.3860.

Te vroeg voor vaststellen herstel

De huidige situatie is “nog altijd bijzonder slecht,” volgens Ifo econoom Gernot Nerb. “We kunnen zeggen dat de economie stabiliseert; maar het is te vroeg om te stellen dat het herstel is ingezet.”
Siemens AG, de grootste apparatuur ontwikkelaar van Europa, heeft deze maand de verkoop- en inkomstendoelstellingen herhaald, terwijl Praktiker AG, de tweede grootste doe-het-zelf detailhandelaar van Duitsland, vorige maand bekendmaakte dat de winst van afgelopen maand op de binnenlandse markt is verbeterd sinds eind maart. “De moeilijke economische omstandigheden zullen tijdens de komende maanden aanhouden,” volgens bestuursvoorzitter Peter Loescher van Siemens. “De verslechtering neemt af en dus kunnen we realistisch hopen dat het dieptepunt nadert.”
De verslechtering van de Duitse productie- en dienstensectors is in mei afgenomen en werkloosheid stijgt minder hard dan economen hadden voorspeld.

Positieve trend

“De voorraden van veel landen zijn bijna op waardoor zelfs een licht toegenomen vraag leidt tot een stijging van de productie,” volgens Andreas Rees, hoofdeconoom van UniCredit MIB in München. Hij heeft verder gezegd dat: “De positieve trend is intact en de export zal stijgen in de loop van dit jaar.”
“Met uitzondering van China vertonen de mondiale personenauto markten geen tekens van herstel en hebben mogelijk het dieptepunt nog niet bereikt,” volgens Detlef Wittig, verkoopdirecteur van de Volkswagen AG groep.
Deutsche Lufthansa AG, de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, heeft vorige week bekend gemaakt dat het verder zal gaan snijden in de kosten om te voorkomen dat dit jaar met een verlies wordt afgesloten.

Stabilisatiefase

De Europese Centrale Bank heeft de ‘benchmark rente’ verlaagd tot 1%; het laagste niveau aller tijde. Dit zal banken de gelegenheid geven om voor een jaar onbeperkt geld te lenen op een nieuwe veiling deze week om de kredietstroom weer op gang te brengen.
Ewald Nowotny, bestuurslid van de ECB, heeft in een interview gezegd dat de bank waarschijnlijk de rente ongewijzigd zal laten tot in 2010 om de Eurozone economie te helpen herstellen. Axel Weber, president van de Bundesbank, zei vorige week dat de economie zich in een “stabilisatiefase” bevindt. “Desalniettemin is een significant herstel ver weg.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Duits vertrouwen onder bedrijven opnieuw gestegen' bijdraagt aan uw kennis.