Dollar stijgt na verklaring China en Australische Dollar zakt

29-06-2009 14:34
De Dollar is de handelssessie van deze week begonnen met een rally ten opzichte van diverse belangrijke valuta’s nadat China heeft aangegeven dat de Dollar mogelijk langer als belangrijke reservevaluta zal worden gebruikt en dat China de buitenlandse valutareserves niet zomaar zal veranderen. De Australische Dollar, ook vaak Aussie genoemd, is voor het eerst in 5 dagen gedaald ten opzichte van de Amerikaanse Dollar en andere valuta’s, na de verklaring van China inzake de mondiale reservevaluta discussie, waardoor de vraag naar het hoogrenderend profiel van de Australische Dollar is afgenomen.

Onbepaalde periode

Guan Tao, afgevaardigde van de internationale betalingsafdeling van de Chinese State Administration of Foreign Exchange, schreef in Chinamoney magazine dat de Amerikaanse valuta de belangrijkste mondiale reservevaluta zal blijven voor een onbepaalde periode. Hierdoor is de Greenback bij de start van de week gestegen ten opzichte van alle 16 meest verhandelde valuta’s en zijn de spanningen van vorige week met betrekking tot de discussie inzake de status van de Dollar als reservevaluta afgenomen. De Yen is verder gedaald ten opzichte van de Dollar nadat een rapport heeft geïmpliceerd dat de verkoop detailhandel voor de negende opeenvolgende maand is gedaald, waardoor de vraag naar de toch al verzwakte Japanse valuta verder is afgenomen.

Betrekkelijke zekerheid

Analisten hebben de discussie met betrekking tot de status van de Dollar als mondiale reservevaluta nogal sceptisch gevolgd en opnieuw bevestigd dat het voor China en voor elk belangrijk land een zeer gecompliceerd proces zal zijn om de reserves plotseling te wijzigen zonder ongewenste effecten op het mondiale financiële systeem. Dit scepticisme is bullish voor de Greenback en leidt tot betrekkelijke zekerheid voor handelaren om met vertrouwen de investeringen in Dollars te behouden en te verwerven.

Correctieve beweging

De Australische Dollar had vorige week te maken met een aanzienlijke rally die werd veroorzaakt door afgenomen risicoaversie, diverse positieve dagen op de aandelenmarkten en als gevolg van stijgende prijzen van grondstoffen en bulkgoederen; de tweede belangrijkste exportproducten van Australië. Na 5 dagen gestegen te zijn ten opzichte van de Greenback, is de Aussie gedaald als een correctieve beweging, nadat China opnieuw de positie van de Greenback als mondiale reservevaluta heeft bevestigd. Zelfs in geval van een bearish patroon, veroorzaakt door een minder aantrekkelijk sentiment ten opzichte van de Aussie, is de Australische Dollar slechts licht gedaald ten opzichte van de Noord Amerikaanse valuta, die scherp aan het stijgen is ten opzichte van andere valuta’s zoals de Euro.

Duurzame en korte termijn optie

De meeste economen zijn het er over eens dat er op korte termijn geen duurzaam alternatief beschikbaar is om de Amerikaanse Dollar te vervangen als belangrijke wereldvaluta, waardoor handelaren zijn gaan investeren in Dollars, resulterend in een dalende vraag naar de Aussie. Desalniettemin was de Aussie afgelopen week bullish en is er geen enkele reden om een aanzienlijke daling te verwachten, terwijl de daling van vandaag vooral een correctieve beweging was.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Dollar stijgt na verklaring China en Australische Dollar zakt' bijdraagt aan uw kennis.