Braziliaanse Real stijgt verder en Pond daalt

05-06-2009 12:12
De Braziliaanse munteenheid heeft verder ‘gerallied’ ten opzichte van de Dollar en Euro, als gevolg van de toegenomen vraag naar grondstoffen en bulkgoederen door verbeterde economische voorwaarden, voornamelijk in Azië, waardoor de vraag naar ‘assets’ uit opkomende markten toeneemt. Het Britse Pond is scherp gedaald ten opzichte van de Euro en de Dollar als gevolg van het opstappen van de vijfde Britse minister, waardoor de bezorgdheid over de stabiliteit van de overheid van Gorden Brown en de Britse politieke toekomst toeneemt.

Indrukwekkende rally Real

Vanaf het moment dat de prijzen van grondstoffen en bulkgoederen zijn gestegen doordat de wereldwijde recessie de eerste tekens van herstel heeft laten zien, heeft de Braziliaanse valuta te maken gehad met een indrukwekkende rally, gevoed door een combinatie van gunstige factoren in het wereldwijde financiële systeem en in de mondiale economie, tot het punt dat de nationale centrale bank uiteindelijk buitenlandse valuta koopt om te voorkomen dat de Real buitensporig stijgt, zoals afgelopen donderdag het geval was. Tweederde van de Braziliaanse export bestaat uit grondstoffen en bulkgoederen (vooral olie, ijzererts en sojabonen) en de prijsstijging hiervan helpt de Real om recordhoogtes op weekbasis te bereiken, waardoor de Real een van de meest winstgevende valuta voor handelaren is sinds dat de wereldwijde recessie twee maanden geleden begon te verzwakken.

Unieke prestatie

Als gevolg van de stijgende prijzen van grondstoffen en bulkgoederen stijgt ook de Braziliaanse beurs na de diepe ‘bearish’ periode waarin het meer dan 30% verloor van de hoogste waarde voordat de crisis begon. In navolging van grondstoffen, bulkgoederen en aandelen presteert de Braziliaanse Real opvallend goed ten opzichte van de meeste valuta. Analisten bevestigen opnieuw dat zolang het optimisme voortduurt, investeerders de neiging zullen hebben om ‘higher-yielding’ valuta zoals de Real te kopen, terwijl de stijgende vraag naar grondstoffen en bulkgoederen de aantrekkelijkheid van de Braziliaanse valuta verder zal vergroten.

Hevige crisis Britse regering

De Britse minister-president Gordon Brown kampt met een hevige crisis in het parlement nadat ‘Pensions Secretary James Purnell’ deze week is afgetreden; de vijfde minister die aftreedt sinds het begin van de regeringscrisis. De situatie in het parlement verergert doordat de resultaten van de lokale verkiezingen aangeven dat Brown’s Labour Party acht zetels heeft verloren; een bewijs van ontevredenheid ten opzichte van de regering. Het Pond heeft de gevolgen van de huidige politieke crisis direct gemerkt en heeft de grootste daling sinds april laten zien, gevolgd door een daling van de overheidsobligaties.

Pond onder druk

Naast de vastgoedcrisis, die het Verenigd Koninkrijk ernstig heeft getroffen, is het volgens economen door de toenemende bezorgdheid over het afstappen van Brown praktisch onmogelijk voor de Britse valuta om zich te herstellen waardoor het Pond onder druk is gekomen. Tekens van herstel, gebaseerd op economische en consumentenvertrouwen cijfers, zullen niet voldoende zijn om het Pond te stimuleren. Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich al in een recessie en door de regeringscrisis is het pessimisme met betrekking tot de economische toekomst van het land toegenomen, waardoor het Pond ‘bearish’ blijft voor de middellange termijn.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Braziliaanse Real stijgt verder en Pond daalt' bijdraagt aan uw kennis.