Angst wereld reservevaluta houdt Dollar defensief

17-06-2009 11:23
De Dollar is vandaag defensief gebleven doordat markten gefocust bleven op de duurzaamheid van de Dollar als wereld reservevaluta. Volgens analisten zijn de Russen nog steeds gebrand om de noodzaak van een nieuwe reservevaluta te bespreken, ondanks enige geruststelling dat de verklaring, gedaan na de bijeenkomst, de Dollar niet direct noemde.

Gevangene voor BRIC

“De Dollar blijft een gevangene voor de BRIC (Brazilië, Rusland, India, Canada), vooral voor de Russen; commentaren met betrekking tot de reservestatus,” volgens Stuart Bennett op Calyon. Hij zei verder dat Rusland en andere opkomende landen, in het bijzonder China, aanzienlijke belangen in Dollar ‘assets’ hebben en daarom lijkt het onwaarschijnlijk dat ze de Dollar negatief willen becommentariëren en hiermee de waarde van die ‘assets’ te ondermijnen.

Russische ‘jawboning’

“Zulke retoriek heeft daarom een politieke lading maar meer zoals in het geval van een leugenaar die zelfs niet wordt geloofd als hij de waarheid spreekt, en elke voortzetting van de Russische retoriek heeft mogelijk minder invloed heeft op de Dollar, aangezien de Forex markten ernstig beginnen te twijfelen aan de waarde hiervan, volgens Bennett.

Eerdere verhoging door de Fed?

Analisten hebben ondertussen aangegeven dat de Dollar mogelijk geraakt wordt door de speculaties dat de Federal Reserve tijdens de beleidsbijeenkomst van volgende week een duidelijk signaal zal afgeven door te stellen dat een verhoging van de Amerikaanse rente nog ver weg is. De recente positieve Amerikaanse cijfers hebben het rendement op Amerikaanse staatsobligaties verhoogd, waardoor speculaties zijn ontstaan over een mogelijk eerder dan verwachte renteverhoging door de Fed om te anticiperen op inflatiedruk.

Beperkt risico snelle stijging inflatie

Volgens Derek Halpenny van de Bank of Tokyo is het risico op een snelle stijging van inflatie beperkt, terwijl economische cijfers verbeteren. Hij heeft verder aangegeven dat om die reden versterking van de bewoording van de Fed, in relatie tot het handhaven van het huidig monetair beleidsstandpunt, te rechtvaardigen valt. “De Fed bijeenkomst van volgende week zal mogelijk vergezeld gaan met nieuwe bewoordingen die een duidelijk signaal afgeven over de toekomst van het voortzetten van het huidige nul procent rentebeleid,” aldus Halpenny. “Hierop wordt mogelijk verder geanticipeerd, waardoor nieuwe speculaties inzake Dollar verkoop worden aangewakkerd.”

Dollar zwakte neemt af

De zwakte van de Dollar was getemperd doordat dalende aandelenmarkten risicoaversie en de vraag naar ‘veilige valuta’s’ zoals de Amerikaanse Dollar hebben gestimuleerd. De Dollar is 0.3% gestegen tot $1.3868 ten opzichte van de Euro, 0.2% gedaald tot Y96.20 ten opzichte van de Yen en heeft 0.1% verloren tot SFr1.0885 ten opzichte van de Zwitserse Franc.

Extreme periode van ‘cashen’

Ondertussen is het Pond gedaald, ondanks de mindere stijging van de Britse werkloosheid dan werd verwacht, waardoor investeerders hebben ‘gecasht’ na de recente sterke periode van het Pond. “Positioneren in het Pond is vrij uitgebreid geworden, vooral ten opzichte van de Euro,” volgens Adam Cole van RBC Capital Markets. “Er is slechts sprake van een extreme periode van ‘cashen’ ondanks de positieve berichtgeving.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Angst wereld reservevaluta houdt Dollar defensief' bijdraagt aan uw kennis.