Pond stijgt door forse toename productie en stijgend aantal goedgekeurde hypotheken

01-05-2009 14:06
Het Pond heeft meer dan 100 pips gerallied volgend op de toename van de productieactiviteiten en stijgend aantal goedgekeurde hypotheken. De productie PMI ‘reading’ is verbeterd tot 42.9 nadat het naar boven herzien 39.5 van maart leidde tot een forse toename van het aantal nieuwe orders van 39.4 tot 46.3. Ondertussen is het aantal goedgekeurde hypotheken tot het hoogste niveau in 10 maanden gestegen van 38k tot 39k terwijl het accommoderend monetair beleid van de Bank of England de kredietmarkten begint te versoepelen. Niettemin bleef het totaal aantal nieuwe leningen onder de verwachtingen van 40k, hiermee aangevend dat er meer nodig zal zijn. Het valutapaar GBP/ USD is opnieuw boven de 1.4900 uitgekomen met de 4/16 hoogte van 1.5070 als het volgende weerstandniveau. Als het valutapaar boven dit niveau komt zal de 1/6 hoogte van 1.5375 de volgende hindernis zijn.

Risicobehoefte neemt toe - EUR/ USD daalt


Door de mindere volumes in Azië en Europa, als gevolg van de vakanties, heeft de Euro te maken gehad met fluctuerende prijsbewegingen terwijl er geen fundamentele publicaties beschikbaar waren voor de Euro om prijsbewegingen te sturen. Tijdens de handel van afgelopen nacht is risicobehoefte toegenomen terwijl de EUR/ USD zwakte heeft aangehouden en het zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de middenlange termijn trend voor de Euro. Een nieuwe renteverlaging van 25 bps door de centrale bank lijkt bijna een zekerheid maar de vraag is of men een nieuwe krediet versoepeling zal initiëren, zoals men de niet-standaard maatregelen omschrijft, ondanks de bezwaren van diverse leden. De Euro zou ondersteuning kunnen vinden als toenemend risicobehoefte de Amerikaanse markten bereikt. Echter, de onzekerheid met betrekking tot de bedoelingen van de beleidsmakers kan van invloed zijn tot de volgende publicatie a.s. donderdag.

Japanse werkloosheidspercentage stijgt tot het hoogste niveau in vier jaar – CPI daalt


De Yen is verder onder druk komen te staan als gevolg van toenemend optimisme over de wereldwijde economie. De Japanse fundamentele data hebben geen positief effect gehad aangezien het werkloosheidspercentage is gestegen tot het hoogste niveau in vier jaar (4.8%), ver boven de voorspellingen door de experts van 4.6%. Een daling van 3.7% in ‘labor cash earnings’ zal de hoop op een herstel in binnenlandse productie verminderen, waardoor verbeterende wereldwijde vraag de enige hoop voor groei vormt voor de Japanse economie. Ondertussen is de Consumentenprijsindex (CPI) voor het eerst in 18 maanden gedaald wat elke vorm van verbetering zal vertragen aangezien ‘corporate profits’ verder hinder zullen ondervinden van het feit dat bedrijven hun prijzen verder verlagen.

ISM productie wordt verwacht te verbeteren


Ondanks dat we de Dollar zien stijgen ten opzichte van de Yen en Euro, is de zwakte van de Greenback als gevolg van toenemend risicobehoefte het dominante thema. Door verbeterende productieactiviteiten in de VS, China en in het Verenigd Koninkrijk is optimisme over een herstel van de recessie toegenomen. We zullen vandaag meer duidelijkheid krijgen als het ISM productierapport bekend wordt gemaakt, dat verwacht wordt een verbetering te laten zien van 36.3 tot 38.4. Het zou de vijfde achtereenvolgende maand van stijgende productie betekenen en op basis van een beter dan verwachte Chicago PMI ‘reading’ zouden we een aanzienlijke verbetering kunnen zien. De regionale meting heeft vooruitgang laten zien in nieuwe orders, productie en werkgelegenheid, die allemaal positief zijn voor toekomstige groei. Beperkte voorraden en stabiele prijzen zullen toekomstige winsten stimuleren. Of we optimisme de Amerikaanse handel zien bereiken kan afhangen van hoe de markten de uitgestelde resultaten van de ‘bank stress test’ opvatten. Diverse van de negentien banken onder toezicht hebben hun vraagtekens gezet bij de resultaten en hebben hun bezorgdheid geuit over de impact van hun cijfers op zwakkere instellingen. We zouden kunnen zien dat handelaren zich terugtrekken als ze zich ongemakkelijker voelen door de onzekerheid, die uiteindelijk kan leiden tot dalende aandelenmarkten en een stijgende dollar.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Pond stijgt door forse toename productie en stijgend aantal goedgekeurde hypotheken' bijdraagt aan uw kennis.