Europese rapporten impliceren afzwakkende recessie

21-05-2009 10:02
De recessie die de 16 eurolanden raakt is in mei verzwakt, wat blijkt uit rapporten van vandaag. Hierdoor is de hoop op een mogelijke groei aan het einde van dit jaar toegenomen. De voorspellingen wijzen verder richting een recessie omdat elke waarde onder 50 een krimp impliceert. Niettemin, deze rapporten tonen ook aan dat de impact van de recessie afneemt. Immers, hoe dichter de waarde bij 50 komt des te zwakker is de recessie.

PMI van mei verbetert

De maandelijkse ‘purchasing managers rapporten’ inzake de productie- en dienstensectors, sleutel indicatoren voor productie, zijn in mei verbeterd tot niveaus zoals voor het omvallen van de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers, op het moment dat de wereldwijde financiële crisis de zwaarste periode inging.
De ‘flash’ voorspelling voor de productie index is in mei gestegen tot 40.5, ten opzichte van 36.8 in april, terwijl dezelfde indicator voor de dienstensector is gestegen van 43.8 tot 44.7. De samengestelde indicator, die beide combineert, is voor de derde opeenvolgende maand gestegen tot het hoogste niveau in acht maanden van 41.1 tot 43.9.

Sterke daling eurozone BBP

In het eerste kwartaal van 2009 is het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de eurozone met 2.5% fors gedaald, waarbij vooral de Duitse economie hard getroffen is door de dalende wereldwijde vraag naar Duitse, hoogwaardige exportproducten zoals auto’s en (zware) machines.

Hoop voor minder sterke krimp

“Dit betekent dat, ondanks de verbetering, we slechts kunnen hopen dat het BBP in het tweede kwartaal minder sterk krimpt”, aldus Daniele Antonucci, Europees econoom bij Capital Economics. Hij zei verder dat het huidige niveau van de samengestelde Purchasing Managers Index (PMI) parallel loopt aan de kwartaaldaling van ongeveer 0.7% in het tweede kwartaal, hoewel hij aangaf dat de index de omvang van de krimp in het eerste kwartaal heeft onderschat.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Europese rapporten impliceren afzwakkende recessie' bijdraagt aan uw kennis.