Euro volatiel ondanks dalend handelstekort

18-05-2009 11:04
De Euro is volatiel gebleven nadat de handelsbalans van de eurozone een overschot van 0.4B heeft laten zien in de ´headline reading’; het kleinste tekort sinds een jaar, op seizoensbasis bijgesteld van -2.1B. Ondanks een algehele exportstijging in de regio zijn verzendingen naar de VS en het Verenigd Koninkrijk, de belangrijkste handelspartners, gedaald met minstens 25%. Een daling in de vraag naar energieproducten heeft de afgenomen vraag naar machines, voertuigen en productiegoederen gemaskeerd. Het valutapaar EUR/ USD heeft tussen 1.3425-1.3475 gehandeld na een mislukte poging om boven de 20-Day SMA van 1.3423 te komen.

Eurozone blijft zwak

De eurozone economie blijft zwak, wat de Europese Centrale Bank heeft gedwongen tot verder accommoderend monetair beleid. Het blijft twijfelachtig of de centrale bank tot een eensgezind plan voor het toekomstig beleid kan komen. Ewald Nowotny, lid van de ECB, verwacht een naar beneden bijgesteld groeivooruitzicht voor de maand juni maar ziet ook aanwijzingen dat het einde van de recessie nadert. Deze opmerkingen volgen op het commentaar van vorige week dat besluitvormers geen verdere maatregelen hebben besproken behoudens de aangekondigde ´covered bond purchases´. Mogelijk probeert de centrale bank de verwachtingen te temperen voor wat betreft uitbreiding van het ´purchases program´ en verdere renteverlagingen.

Rightmove house price index stijgt

Het Pond is gestaag gestegen tijdens de vroege Europese handel doordat optimisme toeneemt als gevolg van een verbetering in de huizensector. De Rightmove house price index is gestegen met 2.4%, wat de grootste stijging in een jaar is, als gevolg van versoepelende leningsvoorwaarden die een positief effect hebben op de vraag. De kwantitatieve versoepeling door de BoE zorgt voor een verlaging van de leenkosten en stimuleren de beschikbaarheid van krediet. Optimisme neemt mogelijk verder toe door de detailhandelsverkoop die wordt verwacht te zijn gestegen in april met 0.5%. De consumentenprijsindex en de notulen van de BoE zijn mogelijk een gevaar voor ´bullish sentiment´ maar gezien het kwartaal inflatie rapport zullen beide geen verassingen opleveren. De centrale bank heeft voorspeld dat de prijzen onder de 2% doelstelling zullen blijven waardoor tijdens de laatste bijeenkomst werd besloten tot het uitbreiden van de kwantitatieve versoepeling pogingen.

Stijgend optimisme bedreiging voor Dollar

De Dollar was verdeeld tijdens de handel van afgelopen nacht door de stijging ten opzichte van de Japanse Yen en de Euro en door de daling ten opzichte van het Pond en de ‘commodity valuta’ (Australische, Canadese en Nieuw-Zeelandse Dollar). Aandelenmarkten hebben ondersteuning gevonden in Europa en Amerikaanse futures impliceren een hogere opening op basis van stijgend optimisme. Door de positieve aanwijzingen dat de huidige recessie in Japan en in het Verenigd Koninkrijk vertraagt zal het beeld dat de wereldwijde situatie verbetert versterkt worden, wat de Dollar vandaag mogelijk negatief beïnvloedt. De NAHB housing market index is de enige geplande fundamentele publicatie en de ‘second tier indicator’ heeft mogelijk geen grote invloed op prijsbewegingen. De verwachte verbetering van 14 naar 16, in combinatie met de verwachte verbetering van morgen voor wat betreft de eerste huis aankoop bewijst mogelijk verder dat het einde van de recessie in de sector nabij is. De TED spread dalend tot het laagste niveau van voor het begin van de kredietcrisis is een duidelijk signaal dat kredietmarkten ontdooien. Daarom verbeteren mogelijk de vooruitzichten voor binnenlandse groei maar daarentegen daalt de Dollar mogelijk als gevolg van ‘safe-haven flows’ op zoek naar ‘assets’ met hogere rendementen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro volatiel ondanks dalend handelstekort ' bijdraagt aan uw kennis.