Euro onder invloed van zwakke Duitse detailhandelsverkoop

04-05-2009 15:12
De Euro is gestegen waarbij 1.3348 het hoogste niveau van de dag was ondanks de ingestorte Duitse detailhandelsverkoop en ongeïnspireerde verbetering van de eurozone Sentix investor sentiment ‘reading’. Werkloosheid in Duitsland is gestegen tot 7.6%; het hoogste niveau sinds een jaar en de zwakke arbeidsmarkt beïnvloedt consumptie negatief en is in maart met 1.0% gedaald terwijl een stijging van 0.2% werd verwacht. Ondertussen is de eurozone Sentix investor confidence reading licht verbeterd tot -34.3 van -35.3 maar was aanzienlijk lager dan de verwachting van -28.0. Handelaren zijn pessimistischer geworden over de huidige situatie van de handel die de verbeterde toekomstperspectieven frustreert. Positief was de definitieve ‘reading’ van de eurozone PMI die werd herzien tot 36.8 van 36.7 en is voor de tweede maand verbeterd.

Wereldwijde groeivooruitzichten verbeterd door ‘green shoots’ in China en in de VS


Het is duidelijk dat de markten vrezen dat de ECB achter de feiten aanloopt met het monetaire beleid wat de huidige recessie kan verlengen. ‘Green shoots’ in de VS en China hebben de vooruitzichten voor wereldwijde groei verbeterd, wat wordt gestimuleerd door toenemend optimisme. Echter, de centrale bank lijkt afwijzend ten opzichte van niet-standaard maatregelen gezien het feit dat diverse leden hun zorgen hebben geuit over de potentiële gevaren van zulke maatregelen. Verwacht wordt dat de commissie donderdag de rente met 25bps zal verlagen en gezien de huidige voorspellingen door de Europese commissie dat het BBP zal dalen met 4.0% in 2009 en 0.1% in 2010, zal men gedwongen zijn om het scala aan maatregelen uit te breiden. Joaquin Almunia, commissaris van economische en monetaire zaken zei: ‘De Europese economie bevindt zich in het diepste middelpunt van de meest uitgebreide recessie in het naoorlogse tijdperk’.

Europese cijfers raken Pond


Het Pond is onder aanzienlijke druk gekomen en is gedaald tot onder 1.4870 na het bereiken van een niveau van 1.4982 ondanks het vakantievolume in het Verenigd Koninkrijk. De daling is het gevolg van teleurstellende Europese cijfers en het feit dat het niveau van 1.500 niet is overtroffen kan een teken zijn van een verdere daling. De Bank of England zal de rentebeslissing donderdag bekendmaken maar verwacht wordt dat men de benchmark rente van 0.50% niet zal wijzigen in tegenstelling tot de Europese Centrale Bank. De centrale bank heeft al kwantitatieve versoepeling maatregelen geïnitieerd die de kredietmarkten al beïnvloeden en verwacht wordt dat de economie in de komende maanden de gevolgen van deze maatregelen zal merken. Het zal hoogstwaarschijnlijk nog een maand duren voordat het ‘purchase programma’ inzake overheidsschuld klaar is, terwijl het 20-Day SMA op 1.4751 ondersteuning kan bieden en ‘downside risico’ voor het valutapaar kan beperken.

Verbeterde productie activiteiten stimuleren optimisme


De Dollar heeft zich hersteld als gevolg van de zwakke Europese cijfers waardoor eerdere verliezen, veroorzaakt door een stijging van het Chinees Purchasing Managers Index (PMI) van 52.4 tot 53.5, gecompenseerd kunnen worden. Het herstel in productie activiteiten heeft bijgedragen aan het verbeterd optimisme ten aanzien van de wereldwijde economie dat wellicht opgepakt kan worden door de markten in de VS en waardoor de Greenback mogelijk verder daalt. Verwacht wordt dat de Amerikaanse ‘pending home sales’ gelijk zal blijven na de 2.1% stijging in februari. Het gebrek aan verbetering in de huizenmarkt sector zou kunnen leiden tot terughoudende investeerders aangezien er verwachtingen zijn dat de zwakte in de sector zou kunnen voortduren gezien het toenemend banenverlies in de VS waardoor het aantal potentiële ‘foreclosures’ zou kunnen stijgen. Speculaties dat GM het faillissement van Chrysler volgt zou ook investeerder sentiment kunnen raken en kunnen leiden tot ‘safe-have flows’ voor de Dollar.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro onder invloed van zwakke Duitse detailhandelsverkoop' bijdraagt aan uw kennis.