Euro kwetsbaar vooruitlopend op ECB rentebesluit

07-05-2009 11:12
De Euro heeft ondersteuning gevonden nadat het is gedaald tot 1.3251 ten opzichte van de Dollar doordat speculaties zijn toegenomen dat de ECB de rente mogelijk niet verlaagt wat gevoed wordt doordat Duitse fabrieksorders onverwachts zijn gestegen met 3.3%. Het was de eerste positieve productie ‘reading’ voor de grootste economie van de eurozone in zeven maanden waardoor het valutapaar EUR/ USD is gestegen tot 1.344. Het meest hoopgevende component was de stijgende buitenlandse vraag die werd ingegeven door een 6.1% stijging van de eurozone leden, hiermee aangevend dat de recessie mogelijk vertraagt.

ECB verlaagt rente waarschijnlijk tot recordlaagte

Verwacht wordt dat de ECB vandaag de rente zal verlagen met 25 bps tot een recordlaagte van 1.00%, waarmee de commissie mogelijk de ondergrens bereikt gezien het feit dat diverse leden hun afkeer hebben geuit ten opzichte van een verdere verlaging. Als dit het geval is dan vindt de Euro mogelijk ondersteuning als de actie niet gecoördineerd is met kwantitatieve versoepeling maatregelen. De centrale bank is niet bereid om het voorbeeld van de BoE en Fed te volgen voor wat betreft het kopen van overheidsschuld doordat deze strategie lastiger is voor een economie die bestaat uit 16 landen met eigen schuld instrumenten. Recente verbeteringen in de Duitse IFO en eurozone PMI ‘reading’ zouden er toe kunnen leiden dat de centrale bank de rente ongewijzigd laat en de voorkeur geeft aan de afgemeten benadering. Gezien de huidige verdeeldheid onder de leden zal er mogelijk niet voldoende steun zijn voor een beleidsverandering. Echter, als de beleidsmakers verassen met een meer rigoureuze renteverlaging en of kwantitatieve versoepeling maatregelen dan zou de Euro kunnen dalen tot het 50-Day SMA niveau van 1.3151.

Centrale bank laat benchmark rente waarschijnlijk ongewijzigd

Het Pond heeft te maken gehad met fluctuerende prijsbewegingen vooruitlopend op het rentebesluit van de BoE van vandaag, waarvan wordt verwacht dat de centrale bank de benchmark rente ongewijzigd zal laten op 0.50%. Echter, de centrale bank breidt mogelijk de kwantitatieve versoepeling maatregelen uit, wat de kredietmarkten al heeft beïnvloed, bewezen door de eerste daling van de Libor rente onder 1%. Tijdens de laatste beleidsbijeenkomst heeft Gouverneur King aangegeven dat de centrale bank nog minstens twee maanden nodig heeft om het initiële overheid ‘bind purchasing program’ te voltooien, wat het rentebesluit van vandaag minder belangrijk zou kunnen maken. De commissie zal waarschijnlijk geen verklaring geven als men de benchmark rente ongewijzigd laat en zal zich onthouden van het nemen van additionele niet-standaard maatregelen. Het valutapaar GBP/ USD heeft een niveau van 1.5186 bereikt waardoor het ‘January 8th’ niveau van 1.5375 de volgende barrière vormt. Ondersteuning bevindt zich onder 1.500 en 1.4819; de 20-day SMA.

Bank stress test resultaten bepalend voor sentiment

De Dollar is in eerste instantie gestegen ten opzichte van de Euro en het Pond met het aanstaand BoE en ECB rentebesluit op de achtergrond. Daarna is de Dollar onder druk gekomen doordat stijgende aandelenmarkten in Azië en Europa risicobehoefte verder hebben gestimuleerd. Echter, dat sentiment zou kunnen veranderen als de Amerikaanse overheid bank stress test resultaten uitwijzen dat er meer banken zijn dan eerder werd gesuggereerd die hun kapitaal moeten verhogen. In dat geval zou het recente optimisme kunnen omslaan en de Dollar verder ondersteuning kunnen vinden. Eerder kwam naar buiten dat Goldman Sachs, Wells Fargo en JP Morgan voldoende gekapitaliseerd zijn terwijl Bank of America en Citigroup hoogstwaarschijnlijk hun kapitaal moeten verhogen door het uitgeven van gezamenlijke aandelen. Prijsbewegingen zullen gedicteerd worden door de Europese beleidsmakers en door de bank stress test resultaten maar ook de initiële werkloosheidsaanvragen hebben de potentie om de markt in beweging te brengen. De werkgelegenheidscijfers volgen op het ADP rapport van gisteren waaruit bleek dat de arbeidsmarktsituatie verbetert. Markten zullen willen weten of het aantal werkloosheidsaanvragen de positievere vooruitzichten steunt vooruitlopend op het NFP rapport van morgen. De ‘ICSC same store sales’ zal aantonen of toenemend optimisme en verbeterende economische voorwaarden vertaald worden in stijgende consumentenvraag. Als handelaren zien dat de Amerikaanse consument weer online komt dan zouden de aandelenmarkten verder kunnen stijgen en daalt de Dollar mogelijk verder.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro kwetsbaar vooruitlopend op ECB rentebesluit' bijdraagt aan uw kennis.