Duits bedrijfsvertrouwen verbetert verder in mei

25-05-2009 12:02
Deze week begon met hoopgevend nieuws inzake de laatste cijfers van de eurozone economie: de resultaten van een onderzoek laten zien dat het Duitse bedrijfsvertrouwen in mei voor de tweede opeenvolgende maand is gestegen na het bereiken van een recordlaagte in maart. Het maandelijks uitgevoerd onderzoek door het München georiënteerd Institute for Economic Research heeft aangetoond dat het Duitse bedrijfsvertrouwen in mei is verbeterd van 83.7 in april tot 84.2 in mei. De indicator is echter achtergebleven bij de verwachting van 85. De toekomstvooruitzichten verbeteren verder en wijzen richting een geleidelijke stabilisatie van de economische output op een laag niveau, volgens het Ifo.

Commerzbank: lichte opwaartse beweging in het vooruitzicht

Joerg Kraemer, Chief Economist voor de Commerzbank, heeft als commentaar op de cijfers gezegd dat de Duitse economie waarschijnlijk licht is gekrompen in het eerste kwartaal. Een aanzienlijke toename van het aantal ontvangen orders in de komende maanden impliceert dat de recessie in de herfst zal eindigen. Commerzbank acht een lichte opwaartse beweging waarschijnlijker dan een sterke toename als de recessie eenmaal voorbij is. Zo’n opwaartse beweging zal de stijgende werkeloosheid niet kunnen voorkomen.

Spaanse productieprijzen gedaald

Uit een rapport van het Duitse Federal Statistical Office blijkt dat de totale prijs-bijgestelde waarde van orders, ontvangen door de bouwconstructie, civiele en ‘underground’ techniekondernemingen, op jaarbasis met 9.1% is gedaald in maart na de daling van 17.5% in de vorige maand. De Spaanse productieprijzen zijn in april op jaarbasis met 3.4% gedaald, volgens het rapport van het Instituto Nacional de Estadística (INE). Dit volgt op de daling van 2.5% in maart. Productieprijzen zijn in het begin van dit jaar gedaald tot de grootste daling tot dusver dit jaar.

Indicator Sloveense economisch sentiment is gestegen

Het Sloveense bureau voor de statistiek heeft bekendgemaakt dat de indicator inzake het economisch sentiment, op seizoensbasis bijgesteld, in mei met 3% is gestegen ten opzichte van de vorige maand. Daarnaast heeft hetzelfde bureau gemeld dat het toerisme in april op jaarbasis met 3% is afgenomen.

John Lipsky: recessie verzwakt mogelijk

Oostenrijkse statistieken hebben aangetoond dat productie, een werkdag bijgesteld, op jaarbasis met 14.3% is gedaald in maart, ten opzichte van de 14.2% daling de vorige maand. John Lipsky, First Deputy Managing Director van het International Monetary Fund (IMF), heeft gezegd dat de recente daling van de olieprijzen aangeeft dat het ergste deel van de recessie verzwakt. Refererend aan de bijeenkomst van G8 ministers van energie in Rome, verwacht Lipsky dat de wereldwijde vraag naar olie slechts geleidelijk zal herstellen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Duits bedrijfsvertrouwen verbetert verder in mei' bijdraagt aan uw kennis.