Centrale bank China stimuleert export

26-05-2009 14:22
De Chinese Yuan heeft tijdens de afgelopen twee maanden de grootste daling laten zien doordat de Chinese centrale bank de ‘reference exchange rate’ heeft verlaagd om de exporterende bedrijven te stimuleren. De Japanse Yen is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse Dollar en de Euro als gevolg van de kernbom test door Noord-Korea, waardoor de politieke spanning in de regio en risicoaversie wereldwijd zijn toegenomen, terwijl de Japanse Yen minder aantrekkelijk is geworden.

Verlaagde ‘ reference exchange rate’ controleert appreciatie

De Chinese Yuan is ongeveer 0.1% gedaald vandaag nadat de People’s Bank of China de ‘reference wisselkoers’ van de Yuan heeft bijgesteld tot het niveau van de Amerikaanse Dollar van 6.8285; 0.07% lager in vergelijking met het vorige renteniveau. China gebruikt de gereguleerde wisselkoers om de Yuan niet teveel te laten appreciëren om zo binnenlandse bedrijven te helpen wereldwijd te concurreren.

Geithner zal handelsbetrekkingen met China bespreken

Timothy Geithner, Amerikaans minister van financiën, zal 1 juni China bezoeken. Het doel van dit bezoek is om de handelsbetrekkingen te bespreken en mogelijk zal hij aandringen op de snelle appreciatie van de Yuan. Het vorige bezoek van de minister van financiën (Henry Paulson destijds) was begin december 2008.

Appreciatie Yuan’s wisselkoers

Volgens analisten betekent de laatste naar beneden bijgestelde ‘reference rate’ dat de monetaire autoriteiten in China niet van plan zijn om de Yuan te laten zweven en de appreciatie van de Yuan niet zullen toestaan. Economische groei heeft nog altijd de hoogste prioriteit voor China na de kleinste stijging in bijna tien jaar van het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal.

Atoomtest Noord-Korea bedreiging

Handelaren en investeerders twijfelden over de veiligheid in de regio en hebben de Japanse Yen en Australische Dollar verkocht. De Democratic People’s Republic of Korea heeft de eerste atoomtest in de laatste drie jaar uitgevoerd. De geslaagde atoomtest vormt een ware bedreiging voor de veiligheid van de buurlanden en voor de stabiliteit van de wereldwijde politieke en economische betrekkingen.

Appreciatie Yen verlaagt veilige status

De Japanse Yen wordt gezien als een ‘veilige valuta’ met een lage rente, maar vandaag hebben handelaren de voorkeur gegeven aan de Amerikaanse Dollar en andere valuta in plaats van de Yen, ondanks de overwegend risicomijdende stemming op de Forex markt. Sommige analisten associëren de daling van vandaag ook met de ontevreden Japanse overheid met betrekking tot de sterke appreciatie van de Yen in het algemeen in de laatste paar maanden.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Centrale bank China stimuleert export' bijdraagt aan uw kennis.