Britse huizenmarkt sentiment bereikt hoogste niveau in 15 maanden

11-05-2009 17:32
Sentiment in de sombere huizenmarkt in Engeland en Wales is in april hersteld tot het hoogste niveau sinds januari 2008, met een stijgende verkoop voor de tweede maand en nieuwe koop inlichtingen; het snelst stijgend sinds meer dan 10 jaar, wat dinsdag werd aangetoond door de cijfers. Ondanks dat de Britse huizenprijzen zijn gedaald met meer dan 15% en ondanks dat het afgelopen jaar de verkoop is gedaald met meer dan 40%, toont het recente rapport van de Royal Institution of Chartered Surveyors aan dat de markt zich begint te herstellen.

De ‘RICS survey's headline price balance’, die wordt berekend door het percentage van de onderzochte, vastgestelde dalende prijzen af te trekken van de vastgestelde stijgende prijzen, is gestegen tot -59.9 in april, ten opzichte van het aangepaste percentage van -72.1 in maart; het hoogste niveau sinds januari 2008.

Het resultaat was veel hoger dan de markt consensus schatting van -69.3 door een Dow Jones Newswires onderzoek onder economen afgelopen week. Maar ondanks dat het een substantiële verbetering vertegenwoordigt ten opzichte van een recordlaagte van -94.9 in april 2008, blijft het diep negatief.

Het onderzoek heeft aangetoond dat het gemiddelde aantal afgesloten verkopen gedurende de laatste drie maanden voor de tweede opeenvolgende maand is gestegen tot 10.6 in april, terwijl februari een recordlaagste liet zien van 9.6. Echter, de verkoop van huizen is dit jaar met 41% gedaald, volgens de Royal Institution of Chartered Surveyors.

Voor de zesde opeenvolgende maand is in april de navraag met betrekking tot het kopen van een huis het snelst gestegen sinds augustus 1999, maar nieuwe regels met betrekking tot het verkopen van een huis zijn scherp afgenomen, volgens het onderzoek. Navraag met betrekking tot het kopen van een huis heeft mogelijk geprofiteerd van het goede weer in april en de Paasvakanties.

Het onderzoek van de RICS is het meest recente in navolging van diverse economische rapporten die een verbetering hebben laten zien in de laatste maanden, hiermee aangevend dat de fiscale stimuli van de overheid, ter waarde van biljoenen Ponden, en recordlaagte van de rentepercentages van de BoE bijdragen aan het versoepelen van de impact van de recessie in sommige kwartalen.

Sommige andere huizenprijs maatregelen en consumentenvertrouwen cijfers lijken hun dieptepunt te hebben bereikt. Het laatste rapport van het Britse detailhandel consortium, dat ook dinsdag werd gepubliceerd, heeft laten zien dat in april de detailhandelsverkoop de grootste jaarlijkse groei in drie jaar heeft gezien.

Nieuw overeengekomen verkoop is het snelst gestegen sinds januari 2004, terwijl vertrouwen in verkoopvooruitzichten voor de vierde opeenvolgende maand is toegenomen; het snelst sinds 2005. Ondanks dat het vertrouwen in prijsvooruitzichten negatief blijft is het hersteld tot het hoogste niveau sinds oktober 2007.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse huizenmarkt sentiment bereikt hoogste niveau in 15 maanden' bijdraagt aan uw kennis.