Aanvragen werkloosheidsuitkering dalen

28-05-2009 10:23
Het aantal mensen dat een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering heeft ingediend is afgelopen week gedaald, hoewel de cijfers niet in de buurt komen van het laagste multi-maand niveau dat eerder deze maand werd bereikt. De laatste cijfers tonen aan dat de ‘unemployment rolls’ van de overheid zijn gestegen tot een nieuwe recordhoogte. Door het rapport zijn de verwachtingen ten aanzien van het werkgelegenheidsrapport van volgende week toegenomen. Experts hadden gehoopt dat de matiging van het aantal ontslagen een voorbode was voor een algehele verbetering van de arbeidsmarkt, maar de recente cijfers impliceren dat de matiging van het aantal ontslagen kwetsbaar is en dat bedrijven nog altijd terughoudend zijn met betrekking tot het aannemen van personeel.

Eerste aanvragen voor werkloosheidsuitkering met 13.000 gedaald

Het US Department of Labor heeft bekendgemaakt dat de initiële aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zijn uitgekomen op 623.000 voor de week die 23 mei eindigde. Dit was 13.000 minder dan het bijgestelde aantal van 636.000 van de vorige week.
Het vierwekelijkse, dynamische gemiddelde van het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, een statistiek die de wekelijkse fluctuaties uitsluit, is gedaald tot 626.750 ten opzichte van het bijgestelde aantal van 629.750 in de vorige week.

Golf van ontslagen ten einde?

De eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering hebben eerder deze maand het laagste niveau in drie maanden bereikt van 605.000, waardoor de hoop is toegenomen dat de golf van ontslagen waarmee de recessie vergezeld gaat mogelijk tot een einde komt. De crisis in de auto-industrie heeft geleid tot enorme bezuinigingen waardoor het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is toegenomen.
Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is de laatste weken afgenomen en blijft ver verwijderd van het aantal in maart van 640.000.

‘Continuing claims’ gestegen met 110.000

De ‘continuing claims’ indicator meet het aantal mensen dat doorlopend een werkloosheidsuitkering ontvangt, en deze is met 110.000 gestegen tot een nieuw record van 6.788 miljoen. Dit markeert de negentiende opeenvolgende week waarin het aantal mensen dat doorlopend een werkloosheidsuitkering ontvangt is gestegen. Volgende week zal de overheid het nieuwe werkgelegenheidsrapport bekendmaken. Meer grootschalige ontslagen worden verwacht voor mei, waardoor vanzelfsprekend de werkloosheid verder zal stijgen.

‘Non-farm payrolls’ blijven op recessie niveau

Eerder deze maand meldde de Labor Department dat de ‘non-farm payrolls’ met 539.000 zijn gedaald in april. Dit blijft op recessie niveau maar het aantal ontslagen is gematigd ten opzichte van het bijgestelde aantal van 699.000 in maart. Het was de kleinste daling van het aantal banen sinds april 2008.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Aanvragen werkloosheidsuitkering dalen' bijdraagt aan uw kennis.