Toenemende zorgen wereldwijde recessie raken Euro

15-04-2009 14:45
De Goldman Sachs rapporten hebben de verwachtingen overtroffen en optimisme gestimuleerd, wat gefrustreerd werd door de stijgende zorgen inzake de wereldwijde recessie, waardoor de euro onder druk is komen te staan. Tijdens de Europese handelssessie is het valutapaar EUR/ USD gedaald tot 1.3266 nadat het op weerstand stuitte op het 20-day SMA van 1.3392. De huidige Franse handelsbalans heeft bewezen dat het tekort is afgenomen tot 2.2 biljoen. Afgelopen vrijdag heeft Nout Wellink aangegeven dat de centrale bank de benchmark rente mogelijk verder verlaagt. De euro blijft kampen met ‘downside risico’s’ gezien de toename van het aantal niet-standaard maatregelen en door mogelijk meer versoepeling maatregelen. Het 100-Day SMA van 1.3188 is een belangrijk niveau om in de gaten te houden en een daling onder dit niveau maakt het valutapaar mogelijk kwetsbaar voor een daling tot onder 1.3000; het 50-Day SMA.

Toenemend bankensector optimisme stimuleert GBP/ USD


Tijdens de handel van afgelopen nacht is GBP/ USD gedaald tot 1.4827, terwijl het pond steun heeft gevonden ondanks de toenemende zorgen over wereldwijde groei. Later heeft het bankensector optimisme het valutapaar gestimuleerd waardoor het een niveau van 1.4922 heeft bereikt. Prijsactie blijft onstabiel als gevolg van afnemende verwachtingen voor wereldwijde groei. Het 1.5000 prijsniveau kan een lastig obstakel zijn en als het aanhoudt zou het kunnen leiden tot ‘downside’ risico. De 1/8 hoogte van 1.5375 kan het volgende obstakel zijn als het boven dit niveau komt.

Japans bruto binnenlands product op jaarbasis gedaald met 19.7%


Tijdens de handel van afgelopen nacht heeft de Japanse yen steun gevonden als gevolg van de afnemende verwachtingen met betrekking tot de wereldwijde economie, veroorzaakt door de grootste inkrimping van de Singaporese economie sinds 1969. Het aangepaste ‘real gross domestic product’ is in vergelijking met het laatste kwartaal op jaar- en seizoenbasis met 19.7%, gedaald wat de verwachte 7.5% heeft overtroffen. Ondanks het feit dat de yen steun heeft gevonden, zal het ‘earnings season’ de verwachtingen verder overtreffen en als de Amerikaanse economie een verbetering impliceert kan dit de yen zwakker maken aangezien het de financierings status terug zou kunnen krijgen. Het 200-Day SMA van 98.99 blijft het belangrijkste niveau om in de gaten te houden en een daling onder dit niveau maakt het valutapaar mogelijk kwetsbaar voor een aanzienlijke daling. Het 20-Day SMA lijkt te dalen tot onder de technische indicator op langere termijn en is mogelijk een teken van verder bullish momentum.

Amerikaans herstel: bearish of bullish voor de dollar?


De greenback heeft gezorgd voor verdeeld sentiment, terwijl handelaren proberen te achterhalen of de positieve cijfers van Goldman Sachs het gevolg zijn van eigen kunnen of het gevolg zijn van de gehele economie. Er is geen eensgezindheid over het feit of het Amerikaans herstel bearish of bullish is voor de dollar op de korte termijn. Sommige handelaren zijn van mening dat toenemend optimisme de ‘safe-haven’ stromen zal veranderen en de dollar negatief zal beïnvloeden. Er zijn ook marktpartijen die geloven dat een verbeterende economie positief zal zijn en dat uitgaande stromen de vraag naar risicovolle assets zullen frustreren. Verwacht wordt dat consumptie in maart met 0.3% is gestegen wat vandaag aangetoond kan worden door het Amerikaans verkooprapport. Dit zou risicobehoefte kunnen stimuleren en het zou de tweede positieve ‘print’ betekenen. Er zijn ook marktpartijen die vrezen dat de Amerikaanse economie niet in staat zal zijn om het toenemend banenverlies op te vangen, wat is aangetoond door de dalende aandelenmarkten tijdens de handel van afgelopen nacht. De positieve vooruitzichten zijn het gevolg van belastingteruggaves in combinatie met de spaarrente van ruim 4% die consumptie heeft gestimuleerd.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Toenemende zorgen wereldwijde recessie raken Euro' bijdraagt aan uw kennis.