Pond stijgt en Duitse en Zwitserse prijzen dalen

03-04-2009 15:12
Het pond heeft het hoogste niveau in zeven weken bereikt; 1.4831, en heeft bijna 200 pips gerallied, terwijl de service PMI indicator positief is gebleken, wat aangeeft dat de economische fundamentele cijfers verbeteren. Het Brits Bruto Binnenlands Product (BBP) bestaat voor 70% uit dienstverlening, die is gestegen van 43.5 tot 45.5; de vierde opeenvolgende maand van verbetering. Het is mogelijk dat de Britse economie aanzienlijk zal verbeteren als gevolg van het kopen van Gilts op de markt. Het lenen door consumenten zal gestimuleerd worden door versoepelende kredietmarkten. Echter, het pond heeft een deel van de winsten verloren door de mogelijk sombere uitkomsten van het Amerikaans werkgelegenheidsrapport, dat binnenkort wordt gepubliceerd.

Ondanks Duitse en Zwitserse prijsdalingen gelooft Trichet in doelstelling


De euro is gedaald tot 1.3397 maar heeft zich later hersteld, terwijl aandelenmarkten zijn begonnen te stijgen. De revisie van de service PMI reading voor de eurozone van 40.1 tot 40.9 heeft risicobehoefte gestimuleerd en heeft de economische vooruitzichten enigzins verbeterd. Gisteren heeft de Europese Centrale Bank de rente verlaagd met 25 bps, wat minder was dan verwacht, terwijl de euro een niveau van 1.3516 heeft bereikt. Echter, de verklaring van de president van de ECB dat de ‘benchmark’ rente van 1.25% verder verlaagd kan worden, geeft aan dat verdere versoepeling een serieuze optie is. Verder heeft hij aangegeven dat tijdens de volgende bijeenkomst er mogelijk een besluit wordt genomen inzake kwantitatieve versoepeling maatregelen maar ook heeft hij verklaard dat kwantitatieve versoepeling mogelijk wordt onderbroken. Trichet is nog altijd overtuigd van het feit dat de ECB de inflatie onder de doelstelling van 2% zal houden. Hieraan kan getwijfeld worden aangezien Duitse importprijzen in februari een daling op jaarbasis hebben laten zien van 2%, de grootste daling in 10 jaar. De stijgende deflatie wereldwijd wordt ook bevestigd door de daling van 0.4% in het Zwitserse CPI tot het laagste niveau sinds 1959.

Stijgende vraag naar high-yielding assets


De druk op het valutapaar USD/ JPY is toegenomen doordat het voor de tweede keer het prijsniveau van 100.00 heeft getest. Verwacht wordt dat de stijgende vraag naar high-yielding assets de yen de status van ‘financiering valuta’ zal teruggeven, waardoor het gevoeliger zal zijn voor het dragen van handelsstromen. De dollar wordt beschouwd als een ‘veilige’ valuta maar tijdens de afgelopen maanden is deze status minder geworden. Ondanks de mogelijkheid dat de dollar deze status behoudt, is het verstandig om deze relatie in de gaten te houden aangezien markten stabieler worden.

Vierde opeenvolgende US banenverlies rapport


Optimisme is toegenomen in Europa door de positieve fundamentele cijfers, terwijl de dollar onder lichte druk heeft gestaan nadat het enige steun vond tijdens de Aziatische handelssessie. Verwacht wordt dat het non-farm payroll (NFP) rapport resulteert in een VS banenverlies van 660.000 in maart, wat het vierde opeenvolgende banenverlies rapport van meer dan 600.000 zou betekenen. Verder wordt verwacht dat de werkloosheid in februari is gestegen van 8.1% tot 8.5%, wat sentiment zou kunnen wegnemen en de dollar zou kunnen stimuleren. Desondanks zou risicobehoefte kunnen terugkeren als het ISM non-manufacturing rapport een significante verbetering laat zien die overeenkomt met de productie reading. Economen verwachten een minimale stijging van 41.6 tot 42.0. Tijdens het congres van vandaag in Charlotte zal de voorzitter van de Fed, Ben Bernanke, een toespraak houden, die mogelijk leidt tot ‘event’ risico wanneer hij aangeeft dat kwantitatieve maatregelen succesvol zijn of falen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Pond stijgt en Duitse en Zwitserse prijzen dalen ' bijdraagt aan uw kennis.