Pond fluctueert terwijl optimistische detailhandelverkopen daling BBP compenseren

24-04-2009 15:45
Het Pond Sterling heeft te maken gehad met fluctuerende prijsbewegingen als gevolg van de Britse Bruto Binnenlands Product (BBP) cijfers en detailhandelsverkopen rapporten. Het BBP is afgenomen met 1.9%; het derde opeenvolgende kwartaal van dalingen en de grootste sinds 1979. Het BBP bestaat voor 70% uit de dienstensector en deze is met 1.2% gekrompen, terwijl productieactiviteiten met 6.2% zijn gedaald. Verwacht werd dat de detailhandelsverkopen met 0.3% zouden dalen maar deze zijn met 0.3% gestegen waardoor de sombere vooruitzichten zijn afgenomen.

Grootste daling in productieactiviteiten sinds 1948


De stijging van aankopen in Groot-Brittannië wordt veroorzaakt door de stijging van kledingverkoop in maart met 1.5%, terwijl deze in februari nog met 4% daalde. De Britse export daalt verder en een stijgende binnenlandse vraag zal economische groei stimuleren en een positief signaal zijn. De eerste kwartaaldaling in productieactiviteiten was de grootste sinds 1948 en zou kunnen voortduren als de zwakte voor de rest van het jaar aanhoudt. Doordat risicobehoefte is toegenomen is het valutapaar GBP/ USD tot boven het 20-Day SMA van 1.4687 gestegen maar door verdeelde cijfers is het valutapaar onder het technisch niveau terechtgekomen wat mogelijk tot weerstand leidt vandaag.

Optimisme door effecten stimulus plannen en additionele versoepeling


De Euro is gestegen tot 1.3273 als gevolg van de huidige risicobehoefte en door een rebound in het Duitse zakensentiment. Het Duitse IFO onderzoek, gehouden onder meer dan 7.000 executives, is gestegen van 82.2 tot 83.7 en heeft de verwachtingen van 82.3 overtroffen. Het optimisme was het gevolg van de effecten van de stimulus plannen door de overheid en door de additionele versoepeling door de Europese Centrale Bank. De cijfers volgen op de verbetering van gisteren in de Purchasing Managers' Index (PMI) en de nieuwe industriële orders die ook de verwachtingen overtroffen. Desalniettemin zou het ‘downside risico’ voor het valutapaar kunnen toenemen als prijsbewegingen onder het 100-Day SMA van 1.3217 terechtkomen.

Europese aandelen stijgen verder


De vooruitzichten voor wereldwijde groei zijn verbeterd terwijl de Greenback wederom ondersteuning heeft gevonden als gevolg van de zwakke Britse groeicijfers. De Dollar is onder druk gekomen door ‘bullish momentum’. De Europese aandelenmarkten zijn verder gestegen, hiermee voortbordurend op de winsten van gisteren tijdens de Amerikaanse handelssessie. Desalniettemin wordt verwacht dat het rapport inzake Amerikaanse duurzame goederen een daling van 1.5% laat zien in maart, terwijl het in februari onverwachts steeg met 3.5%. Vandaag zal de methodiek voor de banken ‘stress test’ bekend worden gemaakt en verminderd volatiliteit zou vooruit kunnen lopen op het rapport. De middelen die door de regering worden gebruikt om de levensvatbaarheid van banken vast te stellen zullen onderzocht worden totdat de definitieve resultaten begin mei bekend worden gemaakt. Analisten zullen speculeren over welke banken mogelijk niet aan de eisen voldoen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Pond fluctueert terwijl optimistische detailhandelverkopen daling BBP compenseren' bijdraagt aan uw kennis.