Groeiende werkloosheid en stijgend begrotingstekort frustreren Pond

22-04-2009 15:22
De Pond is bijna 50 pips gedaald als gevolg van de bekendmaking van de BoE notulen, de begrotingscijfers en de werkloosheidscijfers in Groot-Brittannië. Economen hadden verwacht dat het aantal werkloosheidsaanvragen zou stijgen met 116.000 maar de cijfers hebben een stijging aangetoond van 73.700. Het werkloosheidspercentage is gestegen tot 6.7%; het hoogste niveau sinds 1997. Het Brits begrotingstekort is gestegen tot 90 biljoen Pond, in vergelijking met 34.6 biljoen vorig jaar, en heeft de impact van de verslechterende arbeidsmarkt vergroot. Het tekort zal resulteren in toekomstige belastingverhogingen na het verlaten van de huidige recessie die de Britse verwachtingen voor de lange termijn vermindert. Het valutapaar GBP/ USD is gedaald van 1.4676 tot 1.4525 voordat het ondersteuning vond.

BoE unaniem over kwantitatieve versoepeling en onveranderde benchmark rente


De notulen van de Bank of England hebben laten zien dat men unaniem was inzake de additionele kwantitatieve versoepeling maatregelen en met betrekking tot de ongewijzigde benchmark rente van 0.50%. Volgens de centrale bank verbetert de beschikbaarheid van kredieten en zijn de eerste effecten van het overnemen van assets hoopgevend. De MPC heeft aangegeven dat er signalen zijn dat de recessie zal afzwakken in het tweede kwartaal maar dat risico´s aan de onderkant blijven. De centrale bank is van mening dat het nog te vroeg is om vast te stellen of de kredietmarkten herstellen. Bovendien blijft de centrale bank van mening dat inflatie de 2% doelstelling zal ondermijnen. Om die reden zal het Pond op de korte termijn mogelijk problemen ondervinden. Als de Sterling verder ondersteuning vindt als gevolg van het 100-Day SMA op 1.4525 blijft ‘upside potential’ mogelijk. Verwacht wordt dat de economie van Groot-Brittannië als eerste zal profiteren van de kwantitatieve versoepeling maatregelen, wat het Pond ‘medium term bullish potential’ verschaft.

Ondergrens benchmark rente centrale bank mogelijk 1.0%


De Euro is bij de opening van de Europese handel scherp gedaald als gevolg van het commentaar van Axel Weber, terwijl 1.2894 het laagste dagniveau was. Volgens de beleidsmakers zal de ondergrens van de benchmark rente van de centrale bank 1.0% zijn, wat aangeeft dat het einde van de versoepeling nabij is na de renteverlaging van 25 bps. De verdeelde signalen van de commissie hebben geleid tot speculaties dat de centrale bank besluiteloos blijft wat betreft toekomstige beleidsmaatregelen, ondanks dat President Trichet diverse keren heeft aangegeven dat men unaniem is.

‘Corporate earnings’ beginnen risicosentiment te beïnvloeden


Tijdens de handel van afgelopen nacht heeft de Dollar opnieuw ondersteuning gevonden, terwijl bezorgdheid over ‘corporate earnings’ risicosentiment begint te beïnvloeden. Een verlichtende rally was het gevolg van groeiende angst dat de regering niet bereid was om extra geld aan het Congress te vragen waardoor ondergekapitaliseerde banken zouden kunnen falen. Het commentaar van Tim Geither zou kunnen leiden tot een nieuwe dag van volatiliteit voor de Dollar.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Groeiende werkloosheid en stijgend begrotingstekort frustreren Pond' bijdraagt aan uw kennis.