Euro stijgt door positieve Duitse cijfers en UK inflatie binnen BoE range

21-04-2009 13:23
De Duitse ZEW publicatie heeft de verwachtingen overtroffen, waardoor sentiment is gestimuleerd voor de eerste keer in twee jaar, terwijl de Euro 45 pips is gestegen. Het valutapaar EUR/ USD is gestegen tot 1.2991, hiermee voortbordurend op de eerdere winsten als gevolg van toenemend risicobehoefte. Duitse productieprijzen zijn in maart met 0.7% gedaald waardoor het percentage op jaarbasis voor het eerst in vijf jaar negatief is. De angst voor deflatie zal verder toenemen als gevolg van de 0.5% daling waardoor de kans groter wordt dat de Europese Centrale Bank tot kwantitatieve versoepeling zal besluiten tijdens de volgende beleids bijeenkomst.

Stijgende vraag, ontslagen in een lager tempo: einde recessie?


Dalende inflatie is één van de oorzaken dat investeerdersvertrouwen herstelt waardoor het leidt tot een stijging van de koopkracht onder consumenten. Een stijgende vraag zou het tempo van ontslagen kunnen verlagen, wat het einde van de recessie zou kunnen inleiden. De situatie van de kredietvoorwaarden is in een lager tempo verslechterd waardoor de hoop is toegenomen dat consumenten en bedrijven de noodzakelijke gelden kunnen verwerven. Om die reden is dit mogelijk het juiste moment voor de centrale bank om de pogingen ter verspoediging van het herstel uit te breiden.

Inflatie Groot-Brittannië binnen de BoE range


Het Brits consumentenprijsindex is in maart gedaald van 3.2% tot 2.9% en ook het Pond is gedaald tijdens de handel van afgelopen nacht. Inflatie bevindt zich voor het eerst sinds een jaar binnen de 1%-3% range van de Bank of England. Kernprijzen zijn gestegen van 1.6% tot 1.7% terwijl prijzen, met uitzondering van benzine en voedsel, stabiel zijn geworden. De prijzen van huishoudgoederen en kleding zijn gestegen met 2.0% en 1.1%, wat mogelijk aangeeft dat vraag terugkeert, wat aangetoond kan worden door de verkoopcijfers van de detailhandel die a.s. vrijdag bekend worden gemaakt. De Bank of England zal in staat zijn om de resultaten te evalueren en het huidig ‘purchasing’ programma te voltooien zonder additionele maatregelen te overwegen als de prijzen stabiel blijven, waardoor het Pond mogelijk ondersteuning vindt. Het 100-Day SMA blijft een bron van ondersteuning op 1.4527 maar als het valutapaar GBP/ USD onder het technisch niveau daalt dan zouden ‘downside risks’ kunnen stijgen.

Bank of Canada laat benchmark rente ongewijzigd


Een Dollar rally was het resultaat van het ‘safe-haven’ verlangen van gisteren, wat heeft geleid tot afgenomen bezorgdheid door voldoende ‘green shoots’ die investeerders hoop geven op een spoedig herstel. Als risicobehoefte verder groeit vandaag, zal de Dollar een deel van de winsten van gisteren verliezen. Vandaag zullen vijf Dow componenten hun resultaten publiceren, inclusief DuPont, Coca Cola, Merck and Caterpillar en United Technologies, wat mogelijk de invloed verhoogt van de ‘earnings’ kalender op het gehele risicosentiment. Het naderend rentebesluit door de Bank of Canada zal het belangrijkste ‘event risk’ zijn tijdens de Noord-Amerikaanse handelssessie en verwacht wordt dat de centrale bank de benchmark rente ongewijzigd zal laten. De commissie zal kwantitatieve versoepeling maatregelen aankondigen, wat zou kunnen resulteren in verdere ‘loonie’ zwakte. Mogelijk heeft de valuta al op een groot deel van het besluit geanticipeerd, gezien de daling van meer dan 300 pips ten opzichte van de greenback.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro stijgt door positieve Duitse cijfers en UK inflatie binnen BoE range' bijdraagt aan uw kennis.