Euro en pond dalen als gevolg van toenemende risicoaversie

08-04-2009 15:00
De euro is gedaald tot 1.3147 als gevolg van het sombere rapport van de aluminiumproducent Alcoa, waaruit blijkt dat de wereldwijde vraag daalt en dat commodity prijzen dalen ten gevolge van het verlies van $0.59. De fundamentele data van de eurozone vergroten het pessimisme en voor de vijfde maand is de Duitse export met 0.7% gedaald. Toch heeft de buitenlandse vraag de verwachte daling van 3.3% overtroffen. De afnemende binnenlandse vraag blijkt uit de daling van de import met 4.2% en heeft geleid tot een toename van de handelsbalans van 7.0 biljoen tot 8.7 biljoen. In februari is de Duitse industrie voor de zesde maand gekrompen met 3.5%, waardoor de daling op jaarbasis is uitgekomen op 3.82%. De daling van orders van de eurozone met 3.7% in combinatie met de daling van 5.7% van de binnenlandse vraag onderstreept de inkrimping van de eurozone economie.

Britse economie krimpt – Consumentenvertrouwen ongewijzigd


Door de uitkomsten van het NIESR GDP rapport is het pond gedaald tot 1.4634; het laagste niveau van de dag, wat aangeeft dat de economie in het eerste kwartaal is verslechterd. De huidige recessie begint te lijken op die van 1979 en ondanks dat de Britse economie lijkt te herstellen, zal een verslechterende arbeidsmarkt de vooruitzichten op binnenlandse groei beperken. Het consumentenvertrouwen is gelijk gebleven op 41, terwijl economen hadden gerekend op een stijging van het consumentenvertrouwen tot 45. Hieruit blijkt de impact van het toegenomen aantal verloren arbeidsplaatsen. Ondanks de verdiepende recessie wordt verwacht dat de Bank of England de benchmark rente van 0.50% zal handhaven als gevolg van de beperkte speelruimte die het heeft. Als de centrale bank laat doorschemeren dat meer kwantitatieve versoepeling maatregelen tot de mogelijkheden behoren zou dit het zwakke pond verder negatief kunnen beïnvloeden.

Dollar blijft steun vinden – Einde van de huizencrisis in zicht?


Risicoaversie wordt gestimuleerd door de stijgende verwachtingen dat bedrijven sombere inkomsten laten zien over het eerste kwartaal, terwijl de greenback meer steun vindt. Een ommekeer in sentiment kan worden gestimuleerd door het toegenomen aantal leningen, wat kan impliceren dat het einde van de huizencrisis in zicht is. Veel investeerders beschouwen de herstellende huizenmarkt sector als de sleutel oplossing voor de huidige recessie in de Amerikaanse economie. De bekendmaking van de FOMC notulen vandaag zal de meeste aandacht krijgen om inzicht te verkrijgen in de actuele stand van zaken van de economie en om inzicht te verkrijgen in toekomstige maatregelen door de centrale bank. Als de vooruitzichten van de beleidsmakers tegenvallen kunnen pessimisme en de dollar worden gestimuleerd.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro en pond dalen als gevolg van toenemende risicoaversie' bijdraagt aan uw kennis.