Euro daalt als gevolg van recordlaagte productie en zwak Chinees BBP

17-04-2009 16:02
De Euro is na de bekendmaking van het Chinees Bruto Binnenlands Product (BBP) rapport gestaag gedaald, waardoor de winsten van gisteren als gevolg van de stijgende Amerikaanse aandelenmarkten zijn verdwenen. Het tempo van de Chinese economische groei is gedaald tot het laagste tempo in bijna tien jaar; 6.1%, doordat de export verder is gedaald. De derde economie van de wereld was een bron van economische groei wereldwijd en een dalende vraag naar Chinese producten bewijst de huidige zwakte van de wereldeconomie. Voordat het valutapaar EUR/ USD daalde tot 1.3130 en steun vond, bereikte het een niveau van 1.3270. De industriële productie in de eurozone is in februari gedaald met 18.4%; een recordlaagte, waardoor bearish sentiment is toegenomen, vooral door de daling van 4.3% in duurzame goederen. De eurozone Consumenten Prijs Index (CPI) van maart is uitgekomen op 0.6%, waardoor de angst voor deflatie verder toeneemt aangezien de CPI onder de 2% doelstelling van de centrale bank is uitgekomen.

Rigoureuze maatregelen door ECB verwacht


Het laagste productieniveau sinds 1986 onderstreept de problemen en de zwakte van de eurozone. Het is mogelijk dat de ergste recessie in 60 jaar verder verslechtert, wat wordt aangetoond door het feit dat fabrieken meer werknemers ontslaan ter verlaging van de kosten te midden van een dalende output. Uiteindelijk heeft de centrale bank rigoureuze maatregelen aangekondigd om de recessie te bestrijden. Gisteren heeft Axel Weber, Governing Council van de Europese Centrale Bank, gereageerd op verdere renteverlagingen en kwantitatieve versoepeling aangezien hij van mening is dat de niet-standaard maatregelen door de ECB zich zouden moeten richten op de banken in plaats van op de kapitaalmarkten, hiermee het voorbeeld volgend van de Fed en de Bank of England. Hij zet zijn vraagtekens bij renteverlagingen ter bestrijding van een mogelijke deflatiedruk maar heeft aangegeven dat een rentepercentage onder 1% het lenen tussen banken onderling mogelijk frustreert en tot meer problemen kan leiden. Daarom wordt verwacht dat tijdens de volgende beleids vergadering de ECB met kwantitatieve versoepeling maatregelen zal komen en dat tijdens de daaropvolgende bijeenkomst een renteverlaging wordt aangekondigd.

Fundamentele data bevestigen verslechterende arbeidsmarkt


Tijdens de handel van afgelopen nacht is de dollar gestegen als gevolg van de stijgende ongerustheid met betrekking tot economische groei wereldwijd als gevolg van de zwakke Chinese BBP cijfers. Gisteren konden Amerikaanse markten vergelijkbare ongerustheid nog pareren maar het huidig optimisme heeft het vooruitzicht op een sneller dan verwacht Chinees herstel gestimuleerd. Door deze twijfel zal de focus op een verwacht herstel in de Amerikaanse economie liggen. In februari is het aantal nieuwe particuliere woningeigenaren onverwachts gestegen tot 583,000 maar verwacht wordt dat dit zal dalen tot 540,000. Verder wordt verwacht dat de eerste werkloosheidsaanvragen zullen stijgen van 654,000 tot 660,000 en hierdoor zal de ongerustheid inzake economische groei toenemen, terwijl fundamentele cijfers bewijzen dat de arbeidsmarkt verder verslechtert, wat ieder mogelijk herstel op de huizenmarkt en van de wereldeconomie zal uitvlakken. Daarom ligt het in de lijn der verwachting dat de dollar meer steun zal vinden als de vooruitzichten op binnenlandse groei somber blijken te zijn. Een onverwachte verbetering van de Philadelphia Fed productie reading frustreert mogelijk het huidig pessimisme en treft mogelijk de greenback. Optimisme wordt mogelijk gestimuleerd als de JP Morgan Chase earnings het voorbeeld volgt van positieve inkomstenrapporten van de bankensector.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro daalt als gevolg van recordlaagte productie en zwak Chinees BBP' bijdraagt aan uw kennis.