Duitse werkloosheid raakt Euro en mogelijk kwantitatieve maatregelen door ECB

30-04-2009 15:02
De Euro heeft een niveau van 1.3388 bereikt voordat het Duitse werkloosheid rapport aantoonde dat 58.000 banen verloren zijn gegaan en dat het werkloosheidscijfers is gestegen tot 8.3%; het hoogste sinds december 2007. De CPI prognose blijft onveranderd op 0.6%, hiermee bearish sentiment vergrotend, aangezien verwacht werd dat inflatie zou stijgen tot 0.7%. Ondanks dat stabiele prijzen de deflatiezorgen verminderen waren markten bereid om deze zorgen te elimineren als prijsdruk zou stijgen. Om die reden zal de bezorgdheid aanhouden dat de Europese Centrale Bank niet-standaard maatregelen zal initiëren tijdens de beleidsbijeenkomst volgende week.

Mogelijk renteverlaging van 0.25%, besluit inzake versoepeling maatregelen uitgesteld


Het besluit dat op 7 mei zal worden genomen heeft geleid tot tegenstrijdige opvattingen en ertoe geleid dat markten van mening zijn dat er verdeeldheid is onder de leden voor wat betreft de toekomstige koers. Gisteren heeft Juergen Stark mogelijk helderheid gegeven toen hij zei: ‘we willen een beslissing nemen inzake additionele niet-standaard maatregelen, die we zullen implementeren als de ondergrens van het renteniveau is bereikt’. Veel leden zijn van mening dat de rente niet in de buurt van nul procent moet komen en dat niet-standaard maatregelen niet geïmplementeerd moeten worden voordat de traditionele maatregelen zijn uitgewerkt. Daarom wordt verwacht dat de centrale bank de rente volgende week met 0.25% zal verlagen en dat beslissingen inzake kwantitatieve versoepeling maatregelen uitgesteld zullen worden tot de volgende bijeenkomst, aangezien men de afgemeten benadering en eerdere maatregelen inventariseert. In het geval van een dergelijk scenario vindt de Euro mogelijk ondersteuning als de commissie het einde van het huidig accommoderend monetair beleid signaleert. Als markten geloven dat de ECB achter de feiten aan blijft lopen dan zou het verslechterend vooruitzicht voor de Europese economie kunnen leiden tot een dalende Euro.

GFK consumentenvertrouwen ‘reading’ stijgt tot recordhoogte


Het Pond is 100 pips gedaald na het bereiken van het op twee na hoogste niveau in twee weken: 1.4949. Mogelijk zien we winsten weggenomen worden door het aanstaand faillissement van Chrysler en doordat het varkensgriep pandemie alarm is verhoogd tot 5; het op twee na hoogste niveau. Positieve fundamentele cijfers zouden bullish issue kunnen vergroten aangezien de GFK consumenten vertrouwen ‘reading’ is gestegen tot –27: het hoogste niveau sinds een jaar. Verder is de 0.4% daling van de Nationwide house indicator minder dan de verwachte -1.2% en volgt deze op de 0.9% daling een maand eerder. Stabiliteit van de huizenmarkt zal samengaan met het einde van de economische crisis, wat mogelijk een katalysator vormt voor toenemende ondersteuning voor het Pond.

Chicago PMI ‘reading’ stijgt mogelijk tot 35.0


Optimisme neemt toe als gevolg van verbeterd consumentenvertrouwen en toenemende consumptie, waardoor de Dollar verder daalt. Verder wordt verwacht dat de eerste werkloosheid aanvragen gelijk zullen blijven op 640.000 terwijl de arbeidsmarkt verder negatief wordt beïnvloed door de recessie die ook van negatieve invloed zou kunnen zijn op consumentenbestedingen. De voorspellingen voor wat betreft de Chicago PMI ‘reading’ gaan uit van een verbetering van 31.4 tot 35.0, waaruit blijkt dat productie begint te herstellen, terwijl kredietmarkten versoepelen, wat een positief effect kan hebben op toekomstig banenverlies. Dit zou de visie van het Federal Open Market Committee (FOMC) kunnen bevestigen dat het tempo van de economische inkrimping afneemt waardoor het zich kan onthouden van additionele maatregelen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Duitse werkloosheid raakt Euro en mogelijk kwantitatieve maatregelen door ECB' bijdraagt aan uw kennis.