Commentaar Trichet frustreert Euro

18-04-2009 11:23
De euro is gedaald tot 1.3056; het laagste maandniveau, na het ´dovish’ commentaar van Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank. Hij bevestigde de visie van de centrale bank dat additionele niet-standaard maatregelen en extra versoepeling noodzakelijk zijn. Het commentaar bevestigde de marktvooruitzichten dat een renteverlaging van 25 bps tijdens de volgende beleidsbijeenkomsten besproken zal worden. Het handelstekort van de eurozone is afgenomen van -10.9 biljoen tot -2 biljoen doordat import meer is gedaald dan export. De huidige crisis kan verslechteren als de vraag van belangrijke handelspartners daalt.

ECB: renteverlagingen of kwantitatieve maatregelen


De ECB lijkt het intern niet eens te kunnen worden of men zich moet richten op kwantitatieve versoepeling maatregelen of op meer renteverlagingen. President Trichet heeft deze twijfels ontkend en aangegeven dat de visie van de ECB unaniem is. Het recente commentaar van Axel Weber, Governing Council van de ECB, was voorzichtig ten opzichte van het verlagen van de rente tot onder 1%, terwijl het verhogen van schulden lijkt te botsen met de opvatting van sommige collega´s. George Provopoulos en Athanasios Orphanides hebben additionele versoepeling en niet-conventionele maatregelen voorgesteld die de verwachte koers van de centrale bank aangeven.

Britse huizenmarkt verslechtert verder


Het pond sterling is gedaald als gevolg van toenemende risicobehoefte terwijl de bezorgdheid over de inkomstenrapporten van Amerikaanse, financiële bedrijven van vandaag mogelijk tegenvallen. Afgelopen nacht heeft de Council of Mortgage Lenders aangegeven dat door de dalende Britse huizenprijzen 900,000 mensen met een hypotheek in een negatieve ‘equity’ terecht zijn gekomen. De huizenmarkt verslechtert verder en mogelijk leveren de pogingen van de BoE om liquiditeit aan de markten toe te voegen niet het gewenste resultaat op. Dit zou ‘upside’ potentieel kunnen verlagen en het valutapaar GBP/ USD begrensd kunnen houden, terwijl de langere termijn signalen nog altijd bullish momentum aangeven. Steun van het 20-Day SMA op 1.4662 is mogelijk en hierdoor zou op korte termijn het valutapaar kunnen handelen tussen 1.4600 – 1.5000 totdat economische stabiliteit zekerder wordt.

Amerikaans sentiment gestimuleerd


Tijdens de handel van afgelopen nacht heeft de dollar steun gevonden doordat risicoaversie stromen hebben geleid tot momentum en doordat bezorgdheid over de Europese economie is toegenomen. De University of Michigan consumentenvertrouwen indicator is het enige belangrijke economisch evenement vandaag en wordt verwacht te stijgen van 57.3 tot 58.5. Sentiment is gestimuleerd door de consistente pogingen door de Amerikaanse regering om voorwaarden te verbeteren en doordat de Amerikaanse economie lijkt te stabiliseren. Ben Bernanke, voorzitter van de Fed, zal morgen in Washington DC een toespraak houden en zijn commentaar verdient altijd de aandacht. De GE en Citibank inkomsten hebben mogelijk het meeste marktbeweging potentieel en als deze rapporten het voorbeeld volgen van andere positieve financiële resultaten kan het tot verbeterd risicobehoefte leiden en de dollar negatief beïnvloeden. Als de cijfers van deze financiële giganten negatief uitpakken als gevolg van de kredietcrisis, vindt de greenback mogelijk meer steun.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Commentaar Trichet frustreert Euro' bijdraagt aan uw kennis.