Waarschijnlijk geen steun voor Oost Europa

02-03-2009 14:39
Oost-Europese banken hebben vandaag van de leiders van de Eurozone landen vernomen dat ze geen financiële steun zullen ontvangen. De euro is fors gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar en ten opzichte van de Japanse yen. De aandelenmarkten zijn wereldwijd in waarde afgenomen en ook de risicobehoefte is afgenomen terwijl analisten van mening zijn dat een gezamenlijke aanpak de enige manier is om de bankencrisis te bestrijden.

Niet-euro landen worden zwaarder getroffen


De niet-euro landen hebben te maken met een behoorlijke druk als gevolg van de bankencrisis, die resulteert in een devaluatie van de niet-euro valuta´s. De banken worden geconfronteerd met grote risico´s terwijl de nationale valuta´s zijn gedaald ten opzichte van de euro en de dollar. Vooral de niet-euro landen lijden onder de langzame aanpak met betrekking tot het bestrijden van de crisis.

Aandelenmarkten, risicobehoefte en euro dalen


Voor de tweede dag is de euro ten opzichte van de Japanse yen en ten opzichte van de Amerikaanse dollar gedaald terwijl de euro ten opzichte van de Britse pond is gestegen. Aandelen zijn wereldwijd in waarde gedaald en ook de risicobehoefte is verder afgenomen, waardoor handelaren minder risicovolle valuta´s prefereerden. Vandaag hebben de leiders van de Europese Unie het plan (met een waarde van €180 billion, $227 billion) ter ondersteuning van de Oost-Europese banken afgekeurd.

Alleen een gezamenlijke aanpak kan de euro helpen


Volgens analisten kan de val van de euro slechts worden gestopt door een gezamenlijke aanpak, nadat het financieel systeem van de regionale economieën is gestimuleerd door het vertrouwen te vergroten. Lokale maatregelen van individuele landen zullen niet in staat zijn om de bankencrisis het hoofd te bieden en zullen niet voldoende zijn om de euro te steunen ten opzichte van de yen en de dollar.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Waarschijnlijk geen steun voor Oost Europa' bijdraagt aan uw kennis.