Pond en euro stijgen terwijl productie daalt

10-03-2009 14:25
Na de risicoaversie van vorige week leken de aandelenmarkten zich te herstellen, terwijl gedurende de handel van gisternacht de euro met meer dan 100 bps is gestegen. Op basis van de eerste stijging van de Duitse consumentenprijzen sinds juli 2008 blijkt dat de prijzen stabiliseren. Niettemin, de rest van de economische rol bewijst dat de Europese recessie verdiept. De Duitse handelsbalans is toegenomen van 7.3 biljoen tot 8.5 biljoen, als gevolg van de vierde opeenvolgende maand van zwakte, veroorzaakt door de exportdaling van 4.4%. De productie in Frankrijk is in januari met 4.1% gedaald, wat heeft geresulteerd in een daling van 16.5% op jaarbasis. Dit kan verklaard worden door de daling van 15% in consumentengoederen.

Euro stijgt – Mogelijk meer renteverlagingen, zelfs tot nul procent


De euro is vandaag gestegen ondanks de 'dovish' uitlatingen van ECB lid Lorenzo Bini Smaghi en ondanks de zwakke fundamentele cijfers waarbij de sterke link van de euro met risicobehoefte een belangrijke rol heeft gespeeld. In de Duitse zakenkrant ‘Boersen-Zeitung’ zei Smaghi ¨Als de (economische) situatie verslechtert is de ECB bereid tot verdere renteverlagingen, zelfs tot nul procent¨. Volgens Smaghi kan dit het gevolg zijn van een toename van de deflatiedruk.

Britse economie verslechtert mogelijk - Productie is gedaald


De Britse productie is in januari, voor de negende opeenvolgende maand, met 2.9% gedaald. Hiermee is de daling op jaarbasis uitgekomen op 12,8%, waaruit blijkt dat de recessie in het Verenigd Koninkrijk mogelijk verdiept in het eerste kwartaal van 2009. De wereldwijde recessie heeft geleid tot een daling van de vraag naar ruwe grondstoffen terwijl de vraag naar metalen een daling heeft laten zien van 18%.

Inflatierisico – Reactie voorzitter FED


De lichte toename in risicobehoefte heeft de dollar beïnvloed tijdens de handel van afgelopen nacht. De risico´s van inflatie zullen toenemen doordat goederen schaarser worden en doordat het aanbod van dollars toeneemt als gevolg van de financiële injecties door de overheid. Om historisch hoge prijzen te voorkomen, is het mogelijk noodzakelijk dat de centrale bank het recente versoepelingsbeleid bijstelt. Vandaag zal de voorzitter van de FED reageren op de regelgeving voor banken. Als de markten het commentaar niet kunnen waarderen kan het de aandelenmarkten en de dollar negatief beïnvloeden. Als de markten de reactie wel kunnen waarderen kan het huidig ‘bullish sentiment’ een gedeelte van de recente winsten van de dollar wegnemen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Pond en euro stijgen terwijl productie daalt' bijdraagt aan uw kennis.