Euro paren stijgen

20-03-2009 13:45
Aan het begin van de Europese handelssessie had de euro een 1.3728 niveau bereikt gedurende de handel van afgelopen nacht, terwijl het laagste niveau 1.3615 bedroeg. In februari is de industriële productie in de eurozone met 17.3% gedaald, de grootste daling ooit, in vergelijking met vorig jaar. Voor de vijfde opeenvolgende maand is de productie gedaald als gevolg van de daling van kapitaalgoederen met 6.0%, wat heeft geresulteerd in een maanddaling van 3.5%. De euro is gedaald met 50 bps, wat aangeeft dat de sombere fundamentele cijfers de euro beïnvloeden.

Recessie eurozone zet verder door – Centrale banken verlagen rente verder


De roep om maatregelen door de Europese beleidsmakers neemt toe terwijl de recessie in de eurozone verder verdiept en andere centrale banken hun versoepelingsbeleid voortzetten door het verlagen van de rente tot bijna nul procent. De Europese Centrale Bank wilde niet bevestigen of een plan in de maak is dat zich richt op het voorkomen van het faillissement van ‘bloc’ leden. Dit was het gevolg van uitlatingen van Otto Bernhardt, een Duitse politicus, die zei dat “er is een plan” en “we laten niemand failliet gaan”. De credit rating van landen zoals Griekenland en Ierland is gedaald en dit verslechtert de economische situatie. Als de recente problemen verergeren dan zal de centrale bank gedwongen worden om nieuwe maatregelen te nemen om de gehele Europese Unie te beschermen.

Bezorgdheid over verdiepende recessie neemt toe


Op het moment dat de Europese markten openden, had het pond sterling een niveau van 1.4591 bereikt. De volatiliteit is toegenomen nadat de Japanse handelssessie eindigde, wat heeft geresulteerd in een laag volume tijdens de Aziatische handelssessie. Het pond heeft een deel van die winsten verloren als gevolg van de toenemende angst voor een verdiepende recessie. Volgens Spencer Dale, chief economist van de Bank of England, is een verdiepende recessie nog steeds een gevaar, ondanks dat "we een substantieel deel van de totale verslechtering van de economie al voorbij hebben zien komen". Hij stelde verder dat de centrale bank de huidige kwantitatieve versoepeling mogelijk ongedaan moet maken in geval van een hernieuwde inflatiedruk.

Dollar verliest veilige status - Bernanke’s voorspellingen


De dollar heeft de veilige status verloren als gevolg van het bijdrukken van geld door de FED. Ben Bernanke’s toespraak van vandaag kan risico sentiment beïnvloeden in het geval van sombere of positieve vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Toch wordt verwacht dat de voorspellingen de dollar niet of nauwelijks zullen beïnvloeden als gevolg van het huidig momentum. Aandelenmarkten in Europa waren stabiel, terwijl Amerikaanse futures richting een lagere opening wezen en dit kan een positieve invloed op de dollar hebben.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro paren stijgen' bijdraagt aan uw kennis.