Euro herstelt zich ondanks sombere cijfers en vertrouwen verbetert

31-03-2009 15:01
Toegenomen risicobehoefte heeft de euro/ dollar boven 1.3300 gestuwd terwijl de euro zich heeft hersteld na de lichte druk door de ‘bearish’ fundamentele cijfers. De werkloosheid is gestegen tot 8.1% als gevolg van de Duitse werkloosheid die voor de vijfde maand is toegenomen met 69,000. De zwakke werkloosheidscijfers hebben de verandering in sentiment ingezet, wat is versneld door de daling van de eurozone Consumenten Prijs Index (CPI) tot het laagste niveau ooit. De angst voor deflatie zal toenemen doordat het consumentenprijs vooruitzicht voor maart is gedaald van 1.2% tot 0.6%. Dit is echter geen garantie dat de ECB extra kwantitatieve maatregelen zal nemen.

Deflatie baart ECB geen zorgen


De ECB is nog steeds van mening dat deflatie geen serieus gevaar is voor de eurozone, hoewel consumentenprijzen verder dalen tot onder de 2% doelstelling. Jean-Claude Trichet, president van de ECB heeft gisteren aangegeven: "We moeten voortdurend alert blijven maar op dit moment zien we het risico niet substantiëren". De druk op de centrale bank om agressieve maatregelen te nemen neemt toe, terwijl Europese leiders zich meer zorgen maken dat de eurozone achter de feiten aanloopt, gezien het feit dat Japan, de VS en het Verenigd Koninkrijk hun ‘benchmark’ rentes hebben verlaagd tot dichtbij nul procent. Het is mogelijk dat tijdens de volgende G-20 bijeenkomst de noodzaak voor meer maatregelen zal toenemen. Toegenomen risicobehoefte zal de euro verder stimuleren en de euro zal ‘high-yielding’ blijven tot dat de Europese Centrale Bank van standpunt verandert.

Vertrouwen is verbeterd – VS consumentenvertrouwen neemt waarschijnlijk toe


Handelaren kijken verder dan de kritieke situatie van de auto-industrie en richten zich op de vooruitzichten van de volgende G-20 bijeenkomst, terwijl de dollar een deel van de winsten van gisteren heeft verloren. Vertrouwen is verbeterd als gevolg van het commentaar van US Treasury Secretary Tim Geithner, dat de andere leiders overtuigd zijn van de noodzaak van extra regelgevende maatregelen en akkoord gaan met een breed gedragen oplossing. Als gevolg van de diverse plannen om de economie wereldwijd te stimuleren, waaronder een derde Japanse inspanning, neemt het algehele sentiment toe. Taro Aso, minister-president van Japan, heeft formeel een nieuw pakket aangevraagd, ter waarde van minstens ¥10 triljoen ($102.83 biljoen) dat belastingverlagingen en bestedingen omvat. Verwacht wordt dat het toenemend optimisme de ‘reading’ van het Amerikaans consumentenvertrouwen zal beïnvloeden, dat volgens economen zal stijgen van 25.0 tot 28.0. De dollar zal gestimuleerd worden door het toegenomen vertrouwen, terwijl meer risicovolle valuta’s populairder worden.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro herstelt zich ondanks sombere cijfers en vertrouwen verbetert' bijdraagt aan uw kennis.