China wil een internationaal monetair fonds

25-03-2009 14:32
China wil een ‘super soevereine nationale valuta’ creëren voor de ‘global foreign exchange reserves’. Dit onderstreept enerzijds de visie van China dat de dollar te maken zal krijgen met een langdurige devaluatie en anderzijds impliceert het dat China een belangrijke rol wil spelen in het proces van het creëren van een nieuw financieel systeem dat wereldwijd zal opereren.

Bescherming tegen fluctuaties dollar


Nadat de dollar vorige week de grootste daling ooit liet zien ten opzichte van de euro heeft de gouverneur van de People’s Bank of China, Zhou Xiaochuan, aangedrongen op het formeren van een ‘super-sovereign reserve currency’. De Chinese monetaire autoriteiten zijn van mening dat een internationaal monetair fonds gecreëerd moet worden om te voorkomen dat de fluctuaties van de dollar de buitenlandse reserves wereldwijd negatief beïnvloeden.

Bijdrukken dollars beschadigt valuta reserves


Volgens analisten richt China zich op een dominante rol tijdens de volgende G-20 bijeenkomst. De VS probeert de economie te stimuleren door het bijdrukken van dollars, wat leidt tot het beschadigen van de valuta reserves van vele landen. China wordt het hardst getroffen door het bijdrukken van Amerikaanse dollars aangezien het merendeel van de Amerikaanse Treasury notes in Chinees bezit is. Om die reden is herstructurering van het financieel systeem wereldwijd vooral voor China van belang omdat het op die manier de binnenlandse rentekoersen kan beschermen, wat gerealiseerd kan worden door het creëren van een internationaal monetair fonds.

Centrale bank China ondertekent valuta ‘swap’


De centrale bank van China heeft een valuta swap met Indonesië ondertekend, waarmee het zich aansluit bij Maleisië, Hong Kong, Zuid-Korea en Wit-Rusland. Een valuta swap maakt buitenlandse handel mogelijk tussen de landen zonder tussenkomst van de dollar als ‘intermediate’ valuta.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'China wil een internationaal monetair fonds' bijdraagt aan uw kennis.