BBP cijfers bewijzen verergerende recessie

27-03-2009 15:12
De definitieve cijfers van het laatste kwartaal van 2008 zijn aangepast van -1.5% tot -1.6%; de laagste kwartaalcijfers sinds 1980. Economische groei is lastig gezien de daling van de export met 3.9% en door de daling van de consumentenbestedingen met 1.0%. Gedurende de handelssessie van afgelopen nacht is GBP/USD 300 pips gedaald tot onder 1.4300.

Extra kwantitatieve versoepeling BoE


De negatieve groeicijfers hebben de omvang van de huidige verslechtering laten zien en inzicht gegeven in welke maatregelen nodig zijn om de Britse economie te herstellen. Verwacht wordt dat de Bank of England genoodzaakt zal zijn om met nieuwe maatregelen te komen die moeten leiden tot kwantitatieve versoepeling, waardoor lenen gestimuleerd wordt om op die manier groei te realiseren. Desalniettemin, als gevolg van het dramatisch lage niveau van de Gilts hebben investeerders minder behoefte om deze obligaties terug te verkopen aan de overheid. Dit kan de plannen van de overheid om de liquiditeit op de markten te verhogen verstoren en het kan ieder mogelijk herstel vertragen. Spencer Dale, lid van de Bank of England, blijft optimistisch en heeft aangegeven: "Als we 2009 doornemen, acht ik het aannemelijk dat de snelheid waarmee de recessie zich uitbreidt zal afnemen en dat we tekens van herstel zullen zien rond het einde van het jaar".

Franse economie verslechtert – Duitse export bereikt recordlaagte


Tijdens de handel van afgelopen nacht is de euro gestimuleerd door de toegenomen risicobehoefte en heeft een niveau van 1.3594 bereikt maar de zwakke fundamentele cijfers hebben geleid tot een 140 pips daling. Het Franse Bruto Binnenlands Product (BBP) heeft de verslechtering van 1.1% van de Franse economie bewezen in het laatste kwartaal van 2008; de grootste daling in 30 jaar. Ondertussen heeft de Duitse export het laagste niveau in 10 jaar bereikt en is gedaald met 0.5%, terwijl het op jaarbasis met 5.4% is gedaald. Beide indicatoren hebben de verwachtingen overtroffen maar hebben de euro niet gestimuleerd terwijl de sombere Britse groeicijfers de euro negatief hebben beïnvloed, waardoor de euro onder 1.3400 is uitgekomen. Het wordt steeds aannemelijker dat de ECB maatregelen zal nemen om de situatie van de kredietmarkten te verbeteren. Een volgende renteverlaging en additionele ‘off balance sheet’ inspanningen behoren tot de mogelijkheden, die de euro mogelijk beïnvloeden.

Dollar vindt steun


Tijdens de Aziatische handelssessie heeft de dollar zich hersteld, wat mogelijk doorzet door de afnemende risicobehoefte. Amerikaanse futures wijzen richting een lagere opening terwijl Europese aandelenmarkten alles behalve geïnspireerd lijken. Verwacht wordt dat de cijfers met betrekking tot persoonlijk inkomen en bestedingen zullen uitkomen op respectievelijk -0.1% en 0.2%. In relatie tot de ‘readings’ van 0.4% en 0.6% van afgelopen maand, is het mogelijk dat de dalingen in februari de binnenlandse groeivooruitzichten verminderen en de dollar wellicht stimuleren
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'BBP cijfers bewijzen verergerende recessie ' bijdraagt aan uw kennis.