Zwakke groeicijfers frustreren euro en pond

25-02-2009 16:15
Na de tweede ‘reading’ van het laatste kwartaal van 2008 is de pond met meer dan 100 bps gedaald. Het bruto binnenlands product heeft aangetoond dat het land haar slechtste drie maanden van groei heeft beleefd sinds 1980. De pond bereikte een niveau van 1.4600 voordat de winsten verloren gingen als gevolg van een periode van risicobehoefte op de Amerikaanse markten. Ondanks dat het Britse bruto binnenlands product stabiel blijft op een niveau van -1.5% ten opzichte van een verwachte revisie van -1.6%, hebben slechtere consumentenbestedings cijfers geleid tot minder rooskleurige vooruitzichten voor wat betreft binnenlandse groei. 70% van het bruto binnenlands product bestaat uit de dienstensector die is gedaald van -0.5% tot -0.9%.

Bank of England continueert versoepeling beleid


Zwakkere cijfers inzake de consumptie en de servicesector zullen de hoop op een snelle terugkeer van de Britse binnenlandse groei wegnemen. Het herstel in de detailhandelsverkoop lijkt eerder het gevolg van lagere prijzen in plaats van structurele vraag. Daarom wordt verwacht dat de Bank of England tijdens de bijeenkomst van 5 maart de ‘benchmark’ rente zal verlagen met 50 bps wat gevolgd kan worden door een kwantitatieve versoepeling om groei te stimuleren. Volgens een EU rapport is het mogelijk dat de zwakte van de pond ten opzichte van de euro de Britse economie kan destabaliseren terwijl Gordon Brown van mening is dat het de export juist kan stimuleren.

Exportdaling frustreert verwachtingen


De euro is uitgekomen op een niveau van 1.2900 voordat cijfers omtrent het Duits bruto binnenlands product de grootste daling aantoonden. Hoewel de ‘reading’ overeenkwam met de verwachtingen zijn de zorgen inzake toekomstige groei toegenomen doordat de export is gedaald van -0.2% tot -7.3%. Het is te verwachten dat de verslechtering van de wereldwijde vraag de economie verder zal aantasten terwijl de vraag naar Duitse producten erg belangrijk is voor de Duitse economie.

Bestaande huizenverkoop VS stijgt


Ondanks de korte periode van risicobehoefte van gisteren, die de dollar frustreerde, blijven handelaren voorzichtig, wat positief is voor ‘Greenback’. In de toespraak van gisteren aan het Congress heeft voorzitter Ben Bernanke de zorgen weggenomen inzake het nationaliseren van banken. Zwakke fundamentele cijfers uit Azië en Europa tonen de wereldwijde verslechtering aan. Het is te verwachten dat het rapport inzake de bestaande huizenverkoop zal resulteren in een daling van de huizenprijzen met 18.55%, wat kopers zal stimuleren. De krappe kredietmarkten blijven een probleem en president Obama heeft in zijn toespraak aan het Congress beloofd om het aantal leningen te verhogen. Dit leidt mogelijk tot het vooruitzicht dat het dieptepunt van de huizenmarkt crisis in zicht is. De dollar blijft sterk verbonden met de aandelenmarkten en elke grote stijging zal de dollar negatief beinvloeden.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Zwakke groeicijfers frustreren euro en pond' bijdraagt aan uw kennis.