Pond en euro verkleinen eerdere verliezen en reddingplan VS banken nog niet bekend

09-02-2009 13:43
De VS heeft de bekendmaking van de details van het reddingsplan voor de banken uitgesteld waardoor risico aversie de markten beheerst, terwijl de euro is gedaald tot 1.2880. De Europese munteenheid zou zich herstellen ondanks de fundamentele cijfers die wijzen op een diepere recessie. De export is voor de derde opeenvolgende maand gedaald waardoor het Duitse handelsoverschot in december is afgenomen van 9.9 biljoen tot 6.9 biljoen. Het Euro-Zone Sentix investeerdervertrouwen is gedaald van -34.1 tot -36.1 terwijl teleurgestelde economen hadden gerekend op een verbetering van -31.5.

Er blijven signalen komen dat de situatie in Europa verslechtert wat heeft geresulteerd in risico aversie onder Europese investeerders ondanks de agressieve, recente versoepeling door de Europese centrale bank. Tijdens de bijeenkomst van maart zal de centrale bank de groei- en inflatievoorspellingen herzien en het ligt in de lijn der verwachting dat hierna de rente opnieuw verlaagd wordt. De centrale bank beschouwt deflatie niet als een probleem terwijl Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, het verlagen van de rente tot in de buurt van nul procent niet noodzakelijk acht. De druk op de Europese Centrale Bank om meer maatregelen te nemen zal toenemen doordat de kosten van lenen voor diverse EU landen, zoals Spanje, Griekenland en Portugal, verder toenemen.

Investeerders’ sentiment zal beïnvloed worden door het uitblijven van details over het reddingsplan voor de VS banken. Volgens US Treasury Secretary Timothy Geithner laat het reddingsplan voor de banken op zich wachten omdat de nieuwe regering het plan moet goedkeuren, wat onzeker blijft. Verwacht wordt dat het ‘aide package’ deze week wordt goedgekeurd, ondanks het feit dat er nog enkele hindernissen genomen moeten worden. Hierdoor zal de risicobehoefte toenemen en het zal van invloed zijn op de dollar. Handelaren twijfelen of de stimulus voldoende zullen zijn om de economie uit de recessie te trekken. De speculaties over een mogelijk gedwongen faillissement van GM en Chrysler om de betaling van de ontvangen overheidsleningen te garanderen nemen toe. Dit zou de impact van het ‘aide package’ kunnen compenseren en daarom zal de dollar mogelijk verder worden gestimuleerd en zullen handelaren mogelijk voorzichtig blijven.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Pond en euro verkleinen eerdere verliezen en reddingplan VS banken nog niet bekend' bijdraagt aan uw kennis.